FCK, FCM, BIF og SJE på vild millionjagt

Danmarks historie ved VM i fodbold

Læs en gennemgang af Danmarks VM historie, og det danske landsholds præstationer ved verdensmesterskabet i fodbold gennem tiderne siden vi første gang deltog i 1986.

VM og Danmark hænger ikke uløseligt sammen, selvom mange måske har en fornemmelse af det, på baggrund af den legendestatus, holdet fra VM i 1986 havde. Det var dog den første gang nogen sinde, der var et dansk landshold med ved slutrunden, efter det var kikset for landstræner Sepp Piontek at få holdet med til VM i Spanien i 1982.

Se også: Odds på Danmark ved VM 2018

Her havde Danmark været i kvalifikationspulje med både Jugoslavien og Italien, og de to store fodboldnationer var for stor en mundfuld for danskerne, der først havde fået indført professionel fodbold i 1978, og indtil da derfor ikke havde haft noget ordentligt landshold.

Hvis man skiftede til et hold med en professionel kontrakt, måtte man derfor ikke spille på landsholdet, så før 1982 var det praktisk taget umuligt med rød/hvide farver til en slutrunde i fodbold. Danskerne viste dog tænder med en flot og noget uventet 3-1 sejr over Italien i Parken. De azurblå blev som bekendt senere verdensmestre.

Læs om Danmark ved VM:

 

VM i Mexico, 1986

Placering: 1/8-finalen (nr. 1. i gruppen)

Ved VM i 1986 var det dog en anden snak. EM-slutrunden i Frankrig i 1984 havde vist verden, at Danmark havde et fremragende landshold, og der var ikke de store problemer med at kvalificere sig til Mexico med et hold, bestående af store stjerner som Preben Elkjær, Michael Laudrup, Søren Lerby og Frank Arnesen, for bare at nævne nogle få.

Danmark rullede uden problemer hen over lande som Irland og Norge, der begge blev tæsket på hjemmebane med henholdsvis 4-1 og 5-1, mens 4-2 sejren over Sovjet i Parken stadig står som den bedste landskamp, et dansk landshold har været involveret i.

Danmark kom i Mexico i gruppe med Skotland, Uruguay og de senere finalister fra Vesttyskland, og det viste sig ikke at være noget problem for den danske dynamit at sprænge dem i stumper og stykker. Skotland slap relativt nemt med 0-1 i den første kamp på mål af Preben Elkjær, der på den måde gav Danmark en smuk begyndelse på deres første VM-eventyr nogensinde.

Danmarks famøse 6-1 sejr over Uruguay

Se højdepunkter fra Danmarks storsejr på 6-1 mod Uruguay ved VM 1986 i Mexico (video: youtube).

Herefter ventede det frygtede, uruguyanske landshold, som var kendt for at spille til kanten af reglerne, men som slet ikke kunne håndtere den danske sambafodbold og derfor tabte med 1-6, blandt andet på et hattrick af Elkjær. Også Michael Laudrup spillede en stor, stor kamp og lavede blandt andet et af de mest berømte mål i dansk landsholdshistorie, da han afdriblede hele modstanderforsvaret samt målmand til 3-1 scoringen.

Det havde ellers været en ganske lige kamp målt på cifrene 2-1 ved halvleg, men i anden halvleg eksploderede danskerne, og resten af fodboldverdenen gik amok i hyldest af den danske dynamit, der nu pludselig blev udråbt som stor outsider til at vinde hele turneringen. Sådan skulle det dog ikke gå, og det var blandt andet på grund af tysk stolthed, bare ikke på deres landshold, men på den danske trænerbænk.

I sidste kamp i gruppen var det faktisk ikke nødvendigt at slå tyskerne, da Danmark allerede videre. Faktisk ville et nederlag eller en uafgjort være at foretrække, for så ville vi i 1/8-finalen møde Marokko i stedet for Spanien, som ville gå til vinderen af kampen. Ikke desto mindre ville den tyske landstræner Piontek meget gerne slå sine landsmænd, og med en 2-0 sejr blev det også sådan. Tyskerne stillede da også med en række reserver, mens danskerne var i noget nær stærkeste opstilling, hvilket blev udslagsgivende, både positivt og negativt.

Gribben Butragueno

Desværre for Danmark blev Frank Arnesen nemlig hen imod slutningen af kampen udvist for en unødvendig sviner på Lothar Matthäus, og dermed var landsholdet uden ham i den frygtelige kamp imod Spanien, der endte med en 1-5 ydmygelse af Danmark, der ellers var kommet foran i første halvleg ved Jesper Olsen.

Olsen valgte nemlig som bekendt at følge op på sit mål efter en halv time ved et kvart efter at lave dansk fodboldhistories mest katastrofale pasning, der sendte Emilio Butragueño alene igennem med en chanceløs Lars Høgh.

Butragueño, som gik under øgenavnet "Gribben", lavede yderligere tre mål i anden halvleg, mens Goicoechea lavede en enkelt, og så var dansk dynamit fortid ved slutrunden, der senere blev vundet af Diego Maradona og Argentina. På trods af den sløje afslutning, så havde Danmark til gengæld slået helt fast, at man hørte til i toppen af verdenseliten i fodbold.

På trods af det fremragende VM i Mexico, så gik der desværre 12 år, før Danmark deltog ved slutrunden igen. Vi kom ikke til VM i 1990 efter endnu engang at være blevet snydt i kvalifikationen af blandt andet Rumænien og Jugoslavien, og VM i 1994 røg også på tragedien i Sevilla, hvor vi tabte med 1-0 på et mål af Fernando Hierro, selvom Danmark spillede over en time i overtal og bare skulle have et enkelt point med hjem.

 

VM i Frankrig, 1998

Placering: 1/4-finalen (nr. 2 i gruppen)

Det blev som bekendt franskmændene med Zinedine Zidane i spidsen, der tog verdensmesterskabet på hjemmebane i 1998 med en 3-0 sejr over Brasilien i finalen. Inden da havde Danmark, der ellers ikke var spået de store chancer ved slutrunden spillet en rigtig flot omgang fodbold, selvom det kun var med nød og næppe, de kom videre fra gruppespillet.

Her var det først blevet til en sejr over Saudi-Arabien, inden det blev til 1-1 i et opgør imod Sydafrika, der nok især huskes for en overivrig, colombiansk dommer, der smed med kort til højre og venstre, blandt andet to røde kort til Miklos Molnar og Morten Wieghorst, der endda kun var kommet på banen få minutter tidligere.

Det ene point var dog nok til at danskerne kunne gå videre på trods af et nederlag til de kommende verdensmestre i sidste spillerunde, og dermed var vejen banet for en 1/8-finale imod Nigeria, der på forhånd var udråbt som en dark horse ved turneringen.

Flot sejr mod Nigeria

Se højdepunkter fra Danmarks 1-4 sejr over Nigeria ved VM 1998 (video: youtube)

En forrygende, dansk præstation anført af Laudrup-brødrene, resulterede dog i en klar og fortjent 4-1 sejr til Danmark, der nu stod i en kvartfinale for første gang nogensinde ved et VM. Nigeria blev kørt over fra første minut, og fik først reduceret til 1-4 kort før slutfløjt, så pludselig skulle Danmark tages alvorligt.

Exit mod Brasilien

Det kunne dog ikke blive meget værre end at skulle møde Brasilien med Ronaldo, Rivaldo, Roberto Carlos og Bebeto, for bare at nævne nogle stykker. Det var trods alt de forsvarende verdensmestre, og Ronaldo var allerede verdens bedste fodboldspiller i de fleste eksperters øjne.

En chokstart med mål af Martin Jørgensen var dog et tidligt tegn på, at det ikke ville blive nemt for brasserne, og i sidste ende blev det da også kun et smalt nederlag på 3-2, der sendte Danmark ud, og vi faldt dermed med støvlerne på imod de senere finalister. For Michael og Brian Laudrup blev det derudover den sidste landskamp, man fik dem at se i.

For første gang nogen sinde lykkedes det på trods af tabet af de to superstjerner, samt Peter Schmeichel, der stoppede efter EM i 2000, også Danmark at kvalificere sig til den næste VM-slutrunde, således at vi var med ved to slutrunder i træk.

 

VM i Japan/Sydkorea, 2002

Placering: 1/8-finale (nr. 1 i gruppen)

VM i Japan/Sydkorea blev en revanche for Ronaldo og Brasilien, der vandt deres femte VM-titel med Ronaldo som turneringens topscorer. Og også for Danmark blev det endnu en fin slutrunde, der dog sluttede brat med et lidt for stort nederlag til England i 1/8-finalen.

Forinden var det blandt andet blevet til en storslået 2-0 sejr over de forsvarende verdensmestre fra Frankrig, der ikke vandt en eneste kamp i gruppespillet, men forinden havde tabt sensationelt til Senegal og skuffende kun spillet 0-0 imod Uruguay, inden det altså blev til den total fiasko imod Danmark.

Danske esser på toppen af karrieren

Danmark var glimrende spillende, denne gang anført af blandt andet Jon Dahl Tomasson, Thomas Gravesen, Jesper Grønkjær og Martin Jørgensen, der alle var på toppen af deres karrierer. Og gruppespillet blev da også en stor succes for træner Morten Olsen og det danske hold, der klarede sig bedre, end mange havde frygtet.

Og det var netop på baggrund af det skuffende, franske hold, der kun var en skygge af sig selv i forhold til sidste VM. Rygterne talte da også om intern uro på det franske mesterhold som en af årsagerne til det.

Danmark var allerede inden kampen imod Frankrig næsten garanteret en plads i næste runde, efter de i først kamp havde slået Uruguay med 2-1, før de i kampen efter spillede 0-0 imod Senegal.

Danmark slog Frankrig

Frankrig var derimod pisket til at vinde, hvilket var tydeligt i en forkrampet omgang, hvor Les Bleus var en skygge af sig selv, og Danmark i stedet tog førstepladsen i gruppen.

Højdepunkter fra Danmarks 2-0 sejr over Frankrig ved VM 2002 (video: youtube)

Dermed var der lagt op til et brag af en 1/8-finale, hvor den som nævnt stod på England med David Beckham, Michael Owen og Rio Ferdinand. Englænderne var sluttet efter Sverige i gruppen, hvilket især var overraskende, eftersom Argentina slet ikke gik videre, men i stedet sluttede som nummer tre.

Det skete på baggrund af et skuffende 1-1 imod svenskerne i den sidste kamp, hvilket samtidig sendte svenskerne på førstepladsen og dermed ødelagde muligheden for et nordisk arvefjendeopgør i 1/8-finalen. Og selvom England har en tvivlsom historie med knockout-kampe ved slutrunder, så blev det ikke i denne kamp, at de fik lov at forlade turneringen, som det senest skete imod Island ved EM 2016.

England kom desværre meget hurtigt foran på et drop af målmand Thomas Sørensen, der lod Rio Ferdinand score med hovedet. Da Thomas Helveg få minutter senere måtte gå ud, og der allerede ved pausen stod 3-0 til England, var kampen reelt afgjort, og en ellers flot slutrunde fik et lidt pinligt punktum for Danmark. Et punktum, der fik lov at stå i otte år, før vi igen kom med til en slutrunde.

 

VM i Sydafrika, 2010

Placering: Gruppespil (nr. 3 i gruppen)

Det var en stor skuffelse for alle, danske fodboldfans, at det ikke lykkedes for landsholdet at komme med til det stort anlagte VM i Tyskland, der jo havde været nemt at komme ned at besøge.

På trods af en nogenlunde spiselig pulje, hvor Ukraine og Tyrkiet var de to værste konkurrenter, så lykkedes det dog ikke for Morten Olsens tropper at komme med ned til vores naboer. Danmark sluttede på en tredjeplads lige efter netop de to hold.

Vuvuzelaen: Et helvedesinstrument

Denne gang kvalificerede Danmark sig dog klart ved at ende på førstepladsen i deres kvalifikationspulje med 21 point, to point foran Portugal og Cristiano Ronaldo.

Det sendte Morten Olsen og resten af landholdet til Sydafrika og det, der skulle vise sig at blive Olsens sidste VM-slutrunde. En slutrunde, der fra ende til anden især havde sydafrikanernes helvedesinstrument, kaldet vuvuzelaen, som soundtrack. Under næsten alle kampe, især værtsnationens, summede det konstant som om at tusindvis af hvepse havde invaderet de sydafrikanske stadions. Men det var ligemeget – Danmark var endelig med igen!

Her havnede danskerne i en gruppe, der på papiret var mulig at kvalificere sig fra. Vi røg nemlig i gryde med Japan, Holland samt Cameroun, og selvom Holland var blandt forhåndsfavoritterne, så skulle det være til at få resultater imod Cameroun og Japan.

Sejr over Cameroun, nederlag til Japan

Det endte dog kun delvist som forventet. Efter et fortjent 0-2 nederlag til Holland, i en kamp, hvor Simon Poulsen og Daniel Agger i forening hjalp Holland på vej med et selvmål, gik det noget bedre imod Cameroun, der blev slået med 2-1 på mål af Bendtner og Dennis Rommedahl.

Se højdepunkter fra Danmarks sejr over Cameroun (video: youtube)

Med deres scoringer fik danskerne vendt en frygtelig start, hvor verdensstjernen Samuel Eto’o allerede efter 10 minutter udnyttede passivt, dansk spil og sendte Cameroun på sejrs kurs.

Danskerne var dog bedst, og med sejren kunne man selv afgøre, om vi skulle videre, i den sidste gruppekamp imod Japan. Et hold, som vi på papiret var bedre end, og som vi var favoritter imod, selvom vi aldrig havde mødt dem før – og de var på hjemmebane.

Jon Dahls sidste mål på landsholdet

Sådan skulle det ikke gå. Dødboldspecialisterne Honda og Endo sendte med hver deres frisparksmål japanerne i front med 2-0 i første halvleg, og vi måtte helt frem til 10 minutter før tid, før Jon Dahl Tomasson reducerede med sit sidste landskampsmål nogensinde, der dog også var hans nr. 52, og det gav ham rekorden som den mest scorende, danske landsholdsspiller nogensinde.

Det var til gengæld måske også hans grimmeste mål, som han nærmest snublede ind på riposten fra sit eget brændte straffespark. Det hører med til historien, at han i samme øjeblik fik sig en skade, der stort set spolerede hele hans følgende sæson, der blev hans sidste som aktiv. Derudover øgede den nuværende Leicester-angriber Okazaki til 3-1 få minutter senere, og dermed var Danmark ude af VM, før det rigtig blev sjovt.

 

Læs mere om VMs historie

Vil du vide mere om VMs historie, kan du læse alt om VM slutrunderne fra 1930-2018 her, hvor fodboldjournalist Søren Jakobsen kigger nærmere på historien bag verdensmesterskabet i fodbold.

Se også: Alle lande ved VM 2018

Her kommer du på en kronologisk tidsrejse fra 1930 i Uruguay til det senest spillede verdensmesterskab, og du kan læse meget mere om de største navne, profiler og sjove begivenheder i slutrunderne. Bliv klædt godt på til din næste trivia-quiz om VM i fodbold.