VMs historie: Vinderne ved VM i fodbold gennem tiderne

VMs historie: Vinderne ved VM i fodbold gennem tiderne

Verdensmesterskabet i fodbold har en lang historie, som strækker sig helt tilbage til 1930, hvor Uruguay var værter for den første slutrunde nogensinde. Læs om VMs historie her!

Velkommen til en historisk gennemgang af VM-slutrunderne i fodbold gennem tiderne. Tag med på en kronologisk tidsrejse gennem VM historien, og læs om de spændende slutrunder menneskeheden har bevidnet gennem tiderne.

Danmark deltog for første gang i 1986 i Mexico, og har siden deltaget i flere slutrunder. Du kan læse mere om Danmarks historie ved VM gennem tiderne her.

VM slutrunder gennem tiderne

 

VM 1930 - Uruguay

Fakta om VM 1930 i Uruguay
Guld Uruguay
Sølv Argentina
Bronze USA/Jugoslavien
VMs Topscorer Guillermo Stabile (Uruguay): 8 mål
Danmarks Placering Deltog ikke

VM startede som en fiks idé hos den franske fodboldboss Jules Rimet, som også fik det første VM-trofæ opkaldt efter sig, og den første VM-turnering fandt sted i Uruguay i 1930. På grund af den lange afstand deltog kun 13 hold i turneringen – syv fra Sydamerika, fire fra Europa og to fra Nordamerika.

Vinderen blev værterne fra Uruguay, der slog naboerne fra Argentina med 4-2 i finalen og dermed blev de første verdensmestre nogensinde. Det var i øvrigt en helt utroligt underholdende turnering for tilskuerne, eftersom at der på de 18 kampe blev scoret hele 70 mål (3,89 pr. kamp). Flest af alle scorede Guillermo Stabile, som indskrev sig i historien som den første VM topscorer nogensinde med 8 mål.

Til sammenligning blev der scoret 2,67 mål pr. kamp ved sidste slutrunde i Brasilien, og ved den slutrunde med færrest mål (Italien i 1990) blev der kun scoret 115 mål i 52 kampe. Det svarer til 2,21 mål pr. kamp.

Uruguay scorer mod Argentina ved VM 1930 (foto: wikimedia)

 

Holdet som vandt det første VM for Uruguay i 1930. (foto: wikimedia)

 

VM 1934 - Italien

Fakta om VM 1934 i Italien
Guld Italien
Sølv Tjekkoslovakiet
Bronze Tyskland
VMs Topscorer Oldřich Nejedlý (Tjekkoslovakiet): 5 mål
Danmarks Placering Deltog ikke

Ved VM i 1934 deltog der flere hold, nemlig 16. Det betød dog ikke, at målsnittet faldt, tværtimod. Der blev nemlig scoret lige så mange mål, selvom der blev spillet en kamp mindre, hvilket sendte snittet pr. kamp helt op på 4,12.

Turneringen blev afholdt i Italien, men det var samtidig den eneste VM-slutrunde indtil videre, hvor man ikke havde de forsvarende verdensmestre blandt deltagerne. Uruguay valgte nemlig, i protest imod at så mange hold havde nægtet at tage den lange rejse til Sydamerika ved den foregående slutrunde, at blive hjemme. Dermed var vejen banet for en ny verdensmester.

Og favoritterne var såmænd værterne fra Italien, der dog først skulle igennem en kvalifikationsturnering for at komme med. Det er først og eneste gang, at en vært for et fodbold-VM ikke automatisk kom med til slutrunden.

På trods af dette, så endte italienerne alligevel med at tage deres første VM-trofæ ud af foreløbigt fire. I finalen mødte de Tjekkoslovakiet, der kom foran med 1-0 med tyve minutter igen, men blot ti minutter senere, udlignede Raimundo Orsi, hvilket sendte kampen ud i forlænget spilletid. Her afgjorde Angelo Schiavio kampen bare fem minutter inde i den forlængede.

Nazi-Tyskland blev i øvrigt bronzevindere med en 3-2 sejr over Østrig, der ligesom finalisterne fra Tjekkoslovakiet blev indlemmet i det tyske rige fire år senere.

Italien fejrer VM triumfen i 1934 (foto: wikimedia)

 

VM 1938 - Frankrig

Fakta om VM 1934 i Italien
Guld Italien
Sølv Ungarn
Bronze Brasilien
VMs Topscorer Leonidas (Brasilien): 7 mål
Danmarks Placering Deltog ikke

Endnu en slutrunde med målrekord. Hen over de 18 kampe, der blev spillet i løbet af turneringen, blev der nemlig scoret hele 84 mål, hvilket giver et snit på hele 4,67 scoringer pr. kamp! Turneringen blev som den eneste gang nogen sinde ikke afholdt uden for Europa efter den foregående slutrunde havde været på europæisk jord.

Den rykkede nemlig fra Italien og videre til Frankrig, hvilket gjorde både argentinerne og (igen) Uruguay så vrede, at de ikke stillede op til turneringen, der blev den sidste inden anden verdenskrig brød ud og effektivt sørgede for, at der ikke igen blev spillet et VM før 1950.

Det var også første gang, at både værterne og de forsvarende verdensmestre automatisk var kvalificerede til slutrunden. For de forsvarende mestres vedkommende blev denne regel dog fjernet igen i 2006.

Nazitysklands indflydelse

I kølvandet på Tysklands annektering af Østrig, blev Østrig, der ellers var kvalificerede til slutrunden, trukket fra turneringen. Flere af spillerne valgte dog i stedet at stille op for Nazityskland.

I stedet for Østrig fik vores naboer fra Sverige en plads ved slutrunden. De fik dog stryg med 5-1 af Ungarn og røg ud igen. Finalen stod imellem værterne og det senere storhold fra Ungarn, der dog her blev de små. Azzurri vandt nemlig relativt nemt finalen med 4-2.

Italien blev dermed det første hold til at vinde turneringen to gange i træk, og frem til det næste VM var de dermed forsvarende verdensmestre. Historien fortæller, at et italiensk medlem af fodboldforbundet gemte trofæet i en æske under sin seng i løbet af hele krigen, så det ikke skulle falde i de forkerte hænder.

Herudover huskes slutrunden især for en fuldstændigt sindssyg kamp imellem Brasilien og Polen, der endte med 6-5 efter forlænget spilletid. Her scorede den brasilianske legende Leonidas, der af de fleste regnes for ham, der opfandt saksesparket, to gange, heraf en enkelt gang uden støvle, da den sad fast i mudderet. Dommeren så det dog ikke, da spillerne også havde sorte strømper på!

Brasilien møder Polen ved VM 1938 (foto: wikimedia)

 

VM 1950 - Brasilien

Fakta om VM 1950 i Brasilien
Guld Uruguay
Sølv Brasilien
Bronze Sverige
VMs Topscorer Ademir (Brasilien): 8 mål
Danmarks Placering Deltog ikke

VM i 1950 i Brasilien var en slutrunde, der bød på et par af de største overraskelser, VM-historien hidtil havde set. Turneringen blev som nævnt afholdt i Brasilien, og formatet for turneringen var noget overraskende.

I stedet for en egentlig finale, blev verdensmesterskabet afgjort efter et afsluttende gruppespil, hvor vinderne fra de fire, indledende puljer mødtes indbyrdes for at afgøre, hvem der kunne løfte Jules Rimet-trofæet.

Anden Verdenskrig sætter sine spor

Tyskland og Japan var ikke med efter anden verdenskrig, og også de østlige stormagter fra Tjekkoslovakiet og Ungarn meldte fra, og dermed lå det især til at England, der jo havde opfundet spillet, skulle tage det første VM nogensinde. Englænderne havde slået et hold bestående af resten af Europas bedste spillere med 6-1 kort før VM, men i Brasilien gik det helt galt.

Da de mødte lilleputnationen (hvad angår fodbold) USA, endte de med at tabe med 0-1, hvilket sendte chokbølger igennem fodboldverdenen. De tabte med samme cifre til Spanien, og røg dermed hurtigt ud. Det samme skete for de forsvarende mestre fra Italien, der tabte med 2-3 til Sverige. Det største chok var dog endnu forude.

Uruguay tog fusen på værterne

Brasilien var selvsagt også blandt favoritterne til at vinde turneringen, og de lignede da også klart det bedste hold i turneringen. Indledende gruppesejre over Mexico og Jugoslavien blev i finale-gruppespillet fulgt op med massakrer på Sverige og Spanien, der blev slået med henholdsvis 7-1 og 6-1. Dermed skulle alt afgøres på det gigantiske Maracana i Rio de Janeiro, hvor 200.000 mennesker (stadig verdensrekord) overværede den sidste kamp i gruppen imellem Brasilien og Uruguay.

Uruguay havde slået Sverige snævert og spillet uafgjort med Spanien, så med 3 point på kontoen skulle de altså slå mægtige Brasilien på deres egen hjemmebane for at blive verdensmestre. På papiret en næsten umulig opgave, og da Friaca bragte brasserne foran med 1-0 kort inde i anden halvleg så det ud til at hjemmeholdet cruisede imod deres første verdensmesterskab.

Så chokerede Schiaffino ved at udligne for Uruguay, og med bare 11 minutter igen scorede Ghiggia så det mål, der gjorde Maracana helt tavst og lagde navn til det brasilianske traume ”Maracanazo”, der mere eller mindre betyder ”Chokket på Maracana”. Brasilien gik i landesorg, og de måtte vente 8 år, før de endelig kunne løfte trofæet, med hjælp fra en 17-årig legende.

Det legendariske Maracana stadion i Brasilien afbilledet på frimærke ved VM 1950 (foto: wikimedia)

 

VM 1954 - Schweiz

Fakta om VM 1954 i Schweiz
Guld Vesttyskland
Sølv Ungarn
Bronze Østrig
VMs Topscorer Sandor Kocsis (Ungarn): 11 mål
Danmarks Placering Deltog ikke

Som man kan se i de foregående afsnit, så regnede det med mål i de tidligere slutrunder, men ingen slutrunde har nogensinde overgået VM i 1954 i Schweiz.

I løbet af de 26 kampe under turneringen blev der hamret hele 140 mål ind, hvilket giver et absurd målsnit på 5,38 mål pr. kamp.

Tyskland var med for første gang siden 2. verdenskrig, og det skulle hurtigt vise sig at blive deres slutrunde. De mødte i den indledende gruppe det, mange kaldte for verdens bedste hold på det tidspunkt med verdens bedste spiller – Ungarn og ”Majoren” Ferenc Puskas.

Her spillede den tyske landstræner taktisk og stillede med et b-hold, således at tyskerne tabte hele 8-3. Tyskland kom dermed i playoff-kampe imod Tyrkiet, som de ingen problemer havde med at slå.

Adidas hjalp tyskerne på vej

I finalen var det dog en anden sag. Tyskerne fik leveret støvler af producentern Adi Dassler, der netop havde startet sit Adidas-firma, og det var støvler med skrueknopper. Da kampen blev spillet i øsregn var det en stor fordel for tyskerne, at de kunne stå bedre fast, og ungarerne kunne ikke genskabe resultatet fra den første kamp, hvor det som nævnt også var de tyske reserver, de slog.

Ungarn havde ikke tabt 32 kampe i træk, og kom da også foran med2-0 på blandt andet et mål af Puskas. Tyskerne vendte dog kampen sensationelt med to hurtige mål, og da Helmut Rahn seks minutter før slutfløjt scorede til 3-2 var Miraklet i Bern komplet.

Kampen er dog efterfølgende blevet beskyldt for meget fusk, eftersom Puskas fik et klart mål til 3-3 fejlagtigt annulleret for off-side, samtidig med at tyskerne havde meget mere luft i anden halvleg, hvilket har ledt til beskyldninger om både indsprøjtninger med Vitamin C og amfetamin i pausen. Det er dog ikke blevet bevist.

Navne som Puskas og Hidegkuti imponerede for Ungarn ved VM i 1954 (foto: wikimedia)

 

VM 1958 - Sverige

Fakta om VM 1958 i Sverige
Guld Brasilien
Sølv Sverige
Bronze Frankrig
VMs Topscorer Just Fontaine (Frankrig): 13 mål
Danmarks Placering Deltog ikke

VM i 1958 blev afholdt i Sverige, og huskes især for, at værtsnationen nåede finalen, samt at Pelé fik debut for Brasilien som bare 17-årig. Allerede her var han dog en verdensstjerne, og han kom til at dominere fodbolden i de næste 14 år.

Herudover var det første gang, Italien ikke kvalificerede sig til VM-slutrunden, og det er fortsat den eneste. Brasilien er det eneste hold, der har deltaget ved samtlige slutrunder. Herudover er det den eneste gang, Wales indtil videre har kvalificeret sig.

Endelig er det den slutrunde, en enkelt spiller har lavet flest mål i. Franskmanden Just Fontaine lavede nemlig utrolige 14 mål i blot seks kampe, her af fire i bronzekampen. Den bliver næppe nogensinde overgået, den rekord.

Pelé skrev sig ind i historien

Den legendariske Pelé i aktion for Brasilien i 1960. (foto: wikimedia)

I finalen slog Brasilien de svenske værter med 5-2 i en kamp, der slog mange rekorder, der stadig holder. Pelé blev både den yngste deltager og yngste målscorer i en finale nogensinde med sine to mål, det er den finale med den højeste, samlede målscore, og svenske Nils Liedholm var med sine 35 år den ældste målscorer i en finale nogensinde.

Svenskerne havde kvalificeret sig via en semifinalesejr over de forsvarende verdensmestre fra Vesttyskland på 3-1, mens Brasilien også i semifinalen vandt med 5-2, her over Frankrig. Pelé lavede i denne kamp hattrick på lidt over tyve minutter, og den ranglede teenager slog dermed for alvor sit navn fest over for

resten af verden, såvel som at billedet af den unge superstjerne, der løfter VM-pokalen, er blandt de mest ikoniske i VM-historien overhovedet.

Det svenske landshold ved VM i Sverige i 1958 (foto: wikimedia)

 

VM 1962 - Chile

Fakta om VM 1962 i Chile
Guld Brasilien
Sølv Tjekkoslovakiet
Bronze Chile
VMs Topscorer Garrincha (Brasilien): 4 mål
Vava (Brasilien): 4 mål
Leonel Sanchez (Chile): 4 mål
Florian Albert (Ungarn): 4 mål
Valentin Ivanov (Sovjet): 4 mål
Drazan Jerkovic (Jugoslavien): 4 mål
Danmarks Placering Deltog ikke

Chile var vært for VM-slutrunden i 1962, og det blev en slutrunde, der ikke bød på nær så mange mål som nogle af de foregående. Der blev faktisk kun scoret 89 gange i 32 kampe, hvilket sendte målsnittet pr. kamp under tre mål for første gang nogen sinde.

Den er aldrig kommet op over 3 mål siden da, så det var på mange måder en slutrunde, der betød meget for moderne fodbold, der var begyndt at have mere fokus på at holde modstanderen fra at score. En tilgang, der især blev dyrket i italiensk fodbold, der var ved at udvikle det store fokus på taktisk disciplin, som de har været kendt for sidenhen.

Brækkede næser og gule og røde kort

"Batalla de Santiago" - Slaget i Santiago (foto: wikimedia)

Det var derudover også en meget hårdt spillet turnering, og kampen, der er kendt som ”Slaget i Santiago” imellem Italien og Chile er blevet kendt som en af de mest voldelige kampe, der er blevet spillet ved en slutrunde, selvom Italien kun fik to mand vist ud. Til sidst måtte de italienske spillere have politieskorte væk fra banen, da der var frygt for deres sikkerhed.

Der var decideret slagsmål på banen hen imod slutningen, komplet med brækkede næser og spark i hovedet, og dommeren i kampen, engelske Ken Aston, var senere manden bag opfindelsen af gule og røde kort. Indtil da blev advarsler og udvisninger kun tildelt mundtligt.

Brasilien viste evnerne uden Pelé

Også semifinalen imellem Brasilien og de chilenske værter var et rent slag af en fodboldkamp, og her fik begge hold vist en mand ud. For Brasilien var det især hårdt for dem at få vist den legendariske driblekonge Garrincha ud, således at han ikke var med i finalen, for brasserne var allerede hårdt ramt.

Pelé blev nemlig allerede skadet for Brasilien i anden kamp i gruppespillet imod Tjekkoslovakiet, og han sad derefter ude resten af turneringen, hvilket dog ikke forhindrede Brasilien i at vinde for anden gang i træk. I hans fravær tog Garrincha over sammen med Pelés vikar Amarildo samt topscoreren Vava. I finalen blev Tjekkoslovakiet besejret med 3-1, og man fik dermed at se, at Brasilien var andet og mere end bare Pelé.

Til den næste slutrunde skulle det dog vise sig, at Brasilien ikke var usårlige, og det gav plads til en helt ny verdensmester.

Billede fra VM i Chile i 1962 (foto: flickr)

 

VM 1966 - England

Fakta om VM 1966 i England
Guld England
Sølv Vesttyskland
Bronze Portugal
VMs Topscorer Eusebio (Portugal): 9 mål
Danmarks Placering Deltog ikke

Endelig blev det Englands tur til at holde en VM-slutrunde i 1966, efter landet, der havde opfundet den ædle sportsgren, længe havde forsøgt at få turneringen hevet til landet. Og det var god timing, for englænderne havde under netop denne slutrunde det nok bedste hold, de nogensinde har haft, domineret af spillere som Bobby Moore, Geoff Hurst, Bobby Charlton og super-keeperen Gordan Banks.

VM trofæet stjæles første gang

Allerede inden turneringen startede, var der dog drama, da Jules Rimet-trofæet blev stjålet fra en udstilling i London. En hund ved navn Pickles blev dog den store helt, da den sniffede sig frem til pokalen, der var blevet rullet i avispapir og gemt i nogle buske.

Hårdt spil ødelagde Brasilien

Selve turneringen var en nedtur for de forsvarende mestre fra Brasilien. Endnu engang fik volden lov til at være bestemmende på banen, og i en kamp imod Portugal blev Pelé losset ned igen og igen, uden det fik nogen større konsekvenser for portugiserne. De vandt 3-1 på blandt andet to mål af superstjernen Eusebio, som blev turneringens topscorer med 9 mål. Og da Ungarn gjorde det samme, måtte brasilianerne tage hjem efter den værste præstation, de hidtil havde leveret ved en VM-slutrunde.

Det største chok ved turneringen var dog, da Nordkorea utroligt nok formåede at slå Italien med 1-0 og derfor gå videre i turneringen som det første hold uden for Sydamerika eller Europa. Det gjorde italienerne derimod ikke.

VM historiens mest berømte mål

I finalen slog England de tyske ærkefjender med 4-2 efter forlænget spilletid, og her blev VM-historiens mest berømte mål scoret (eller ikke!), da Geoff Hursts hårde afslutning ramte overliggeren og slog ned omkring stregen.

artiklen fortsættes under videoen...

Efter en del debat blev målet til 3-2 godkendt, og værterne kunne herfra køre kampen hjem til den første VM-titel til England nogensinde - og den indtil videre eneste for de stolte englændere, der til gengæld fik æren af at kunne få overrakt pokalen på hjemmebanen Wembley af Dronning Elizabeth II.

Tyskernes Franz Beckenbauer fik dog æren af at blive kåret som turneringens bedste, unge spiller. Den 20-årige skulle komme til at blive en af verdens bedste spillere frem til slutningen af 1970’erne, hvor han lige som Pelé afsluttede sin karriere i New York Cosmos.

Den engelske anfører, Bobby Moore, modtager VM-trofæet fra dronningen. (foto: wikimedia)

 

VM 1970 - Mexico

Fakta om VM 1970 i Mexico
Guld Brasilien
Sølv Italien
Bronze Vesttyskland
VMs Topscorer Gerd Müller (Tyskland): 10 mål
Danmarks Placering Deltog ikke

Ved VM i 1970, der fandt sted i Mexico, kunne Pelé og Brasilien endelig fejre sit hattrick af VM-titler efter en turnering, hvor man taler om at Brasilien havde det bedste hold, der nogensinde har deltaget ved et VM – eller i hvert fald vundet det!

En 30-årig Pelé stod i spidsen, men hele vejen rundt var holdet fyldt med fremragende teknikere, der alle kunne bidrage offensivt, og ingen steder så man det mere tydeligt end i finalen imod Italien, hvor brasserne vandt med 4-1 efter et opgør, hvor der var kæmpe forskel på de to mandskaber.

Jairzinhos uslåelige rekord

Brasilien havde vundet alle seks kampe undervejs i turneringen, og Jairzinho er til dato den eneste spiller, der har scoret i samtlige syvkampe for et land ved et VM. Især målet til 4-1 er legendarisk, da anføreren Carlos Alberto hamrede bolden forbi den italienske keeper efter et opspil, der involverede alle de brasilianske markspillere, og assisten kom fra Pelé.

Med sejren kunne de få lov at tage Jules Rimet-trofæet med hjem til Brasilien, men det blev senere stjålet (for anden gang), og er aldrig siden dukket op.

VMs mest målrige slutrunde

Hele turneringen var en stor succes med meget fokus på offensiv fodbold, og med knap tre mål pr. kamp (2,98) er der ikke blevet scoret lige så mange mål ved en VM-slutrunde siden. Det var herudover første gang, et VM blev transmitteret i farver, og der blev slået seer-rekord undervejs.

Det var også første gang, at et VM blev afholdt i et land med så store højdeforskelle, hvilket gav visse hold problemer. Det samme skulle ske for Danmark, da VM i 1986 også blev holdt i Mexico. Tyske Gerd Müller blev topscorer med 10 mål, og det hjalp med at sikre Vesttyskland bronzemedaljerne.

Brasiliens VM-hold med bl.a. Pelé ved VM i 1970. (foto: wikimedia)

 

VM 1974 - Vesttyskland

Fakta om VM 1974 i Vesttyskland
Guld Vesttyskland
Sølv Holland
Bronze Polen
VMs Topscorer Grzegorz Lato (Polen): 7 mål
Danmarks Placering Deltog ikke

Ved VM i 1974 dukkede en ny stormagt op på scenen i landsholdsfodbold. Under ledelse af den fremragende Johan Cruyff demonstrerede Holland en helt ny form for fodbold, hvor alle spillere mere eller mindre kunne spille alle pladser på banen – og også gjorde det.

En ekstremt fleksibel og teknisk spillestil gjorde ”Oranje” til kæledægger alle vegne, og mange sørgede over, at de ikke kunne vinde finalen.

Vesttyskland sejrede på hjemmebanen

Her tabte de med 2-1 til værterne fra Vesttyskland efter ellers at være kommet foran tidligt i kampen på et straffespark af Johan Neeskens, begået imod Cruyff efter en fremragende solotur.

Desværre for Holland vendte først Paul Breitner og siden Gerd Muller opgøret, og tyskerne kunne med Kaiser Franz Beckenbauer sikre sig det andet af deres hidtil fire verdensmesterskaber.

Paul Breitner scorer på straffe for Vesttyskland i 1974 (foto: wikimedia)

Polen var den store overraskelse

En overraskelse ved slutrunde var Polen, der sluttede med bronzemedaljer og en topscorer i Grzegorz Lato, der lavede syv mål undervejs.

De slog i bronzekampen Brasilien, der i mellemtiden havde måttet se Pelé gå på pension fra landsholdet og som egentlig ikke spillede særligt godt. Dog alligevel nok til at blive toer i det gruppespil, der udgjorde anden runde, og dermed nå bronzekampen. Etter i deres gruppe blev netop Holland, der vandt med 2-0 på mål af Neeskens og Cruyff.

Her ses det hollandske landshold med bl.a. Johan Cruyff ved VM i 1974 (foto: wikimedia)

 

VM 1978 - Argentina

Fakta om VM 1978 i Argentina
Guld Argentina
Sølv Holland
Bronze Brasilien
VMs Topscorer Mario Kempes (Argentina): 6 mål
Danmarks Placering Deltog ikke

VM i 1978 var præget af skandaler. I protest imod Argentinas militærjunta, der havde overtaget styringen af landet, og mere eller mindre var et diktatur, der fik folk til at ”forsvinde” valgte blandt andet Johan Cruyff at blive hjemme, hvilket var et stort slag for Holland.

Det betød dog ikke, at Holland klarede sig dårligt, for de havnede derimod for anden gang i træk i finalen, og måtte for anden gang i træk tage til takke med sølvmedaljer. Og endnu engang var det med et nederlag til værtsnationen, der dog havde fået hjælp undervejs, hvis man skal tro kritikerne.

Kontroversiel sejr til VM-værterne

Ikke alene spillede Argentina alle deres kampe sent om aftenen, hvor de andre kampe var spillet, og Argentina derfor vidste, hvordan de stod.

De skulle også slå Peru med mindst 4-0 for at nå finalen, og det gjorde de klart, endda med 6-0, selvom Peru var et stærkt hold. Derudover blev kampen som sagt spillet senere end Brasiliens opgør imod Italien, der endte 3-1, hvorefter Argentina vidste nøjagtigt, hvad der skulle til for at nå finalen.

I deres indbyrdes kamp havde de to naboer spillet uafgjort i en særdeles ond kamp, hvor mange også mente, at hjemmeholdet var blevet tilgodeset af dommeren.

Også Holland følte sig chikaneret inden finalen, og alt i alt så står Argentinas sejr med Daniel Passarella som kaptajn, som den måske mest kontroversielle nogensinde.

Mario Kempes scorede to mål i finalen mod Holland (foto: wikimedia)

 

VM 1982 - Spanien

Fakta om VM 1982 i Spanien
Guld Italien
Sølv Vesttyskland
Bronze Polen
VMs Topscorer Paolo Rossi (Italien): 6 mål
Danmarks Placering Deltog ikke

VM i Spanien i 1982 var første gang, Danmark havde været meget tæt på at komme med, men de måtte som bekendtvente fire år, før de kunne debutere ved VM.

De havde været i gruppe med Italien i kvalifikationen til VM, og endda vundet en kamp i Idrætsparken, men sammenlagt glippede det dog, da de endte bag ved både England og Italien.

Italien viste sig dog også at blive verdensmestre efter en turnering, hvor især Paolo Rossi, der ellers havde siddet ude med karantæne i næsten to år på grund af en bestikkelsesskandale. Han blev dog klar igen kort før VM og fulgte op med at score seks mål undervejs imod Italiens VM-guld nr. tre.

De besejrede i finalen Vesttyskland med 3-1 efter en kamp, som italienerne sad solidt på imod de forsvarende verdensmestre, og Paul Breitner kunne blot reducere til 1-3 med få minutter igen.

Diego Maradona gjorde VM-entré

Ellers var turneringen i Spanien den første med Diego Maradona på banen for Argentina, men han og argentinerne forlod dog Spanien i vanære efter han blev udvist for at sparke en modstander i maven i et 1-3 nederlag mod Brasilien i anden runde af gruppespillet.

Dermed måtte begge de to hold forlade VM, mens Italien i semifinalen slog Polen med 2-0 og dermed kunne møde enten Frankrig eller Vesttyskland i finalen.

Schumachers afsindige flyvespark

De to europæiske stormagter spillede en af de mest dramatiske kampe ved et VM nogen sinde, og her har de fleste nok set eller hørt om den tyske målmand Toni Schumachers afsindige flyvespark på franskmanden Battiston, der ikke kostede tyskeren noget kort, mens Battiston både mistede tænder, fik hjernerystelse og brud på nakkehvirvlerne.

Frankrig havde på dette tidspunkt foretaget alle deres udskiftninger, og derfor måtte de spille med ti mand resten af kampen, og tabte til sidst på straffespark.

De italienske verdensmestre anno 1982 med bl.a. Paolo Rossi og Dino Zoff (foto: wikimedia)

 

VM 1986 - Mexico

Fakta om VM 1986 i Mexico
Guld Argentina
Sølv Vesttyskland
Bronze Frankrig
VMs Topscorer Gary Lineker (England): 6 mål
Danmarks Placering 1/8 finalen: 1-5 vs Spanien
Danmarks kampe ved VM 1986:

4. juni @ Estadio Neza, Nezahualcóyotl
Skotland - Danmark 0-1 (0-0)
57.: 0-1 - Preben Elkjær
Tilskuere: 18.000

8. juni @ Estadio Neza, Nezahualcóyotl
Danmark - Uruguay 6-1 (2-1)
11. 1-0 Preben Elkjær
41. 2-0 Søren Lerby
45. 2-1 Francescoli (str.)
52. 3-1 Michael Laudrup
67. 4-1 Preben Elkjær
80. 5-1 Preben Elkjær
88. 6-1 Jesper Olsen
Tilskuere: 26.500

13. juni @ Estadio La Corregidora, Querétaro
Danmark - Vesttyskland 2-0 (1-0)
43. 1-0 Jesper Olsen (str.)
62. 2-0 John Eriksen
Tilskuere: 36.000

18. juni @ Estadio La Corregidora, Querétaro
Danmark - Spanien 1-5 (1-1)
33. 1-0 Jesper Olsen (str.)
43. 1-1 E. Butragueno
57. 1-2 E. Butragueno
68. 1-3 Goiko (str.)
80. 1-4 E. Butragueno
89. 1-5 E. Butragueno
Tilskuere: 38.500

VM i 1986 var året, hvor vi endelig kunne se Danmark træde ind på græsset ved en VM-slutrunde, og det blev ikke nogen skuffelse, selvom det gerne måtte have varet lidt længere.

Efter 3 sejre i lige så mange kampe over blandt andet Vesttyskland og Uruguay, så endte festen i 1/8-finalen, hvor Spanien fik vendt 0-1 til samlet at tromle danskerne med hele 5-1 i en kamp, hvor de rød/hvide ellers havde siddet solidt på hele første halvleg, indtil Jesper Olsen kom til at lave en ufrivillig assist til Emilio Butragueños mål.

Maradona og "Guds Hånd"

VM blev igen afholdt i højderne i Mexico, og denne turnering huskes især for, at det var her, Diego Maradona for alvor udfoldede det talent, der havde gjort ham til helt i Napoli, som han havde gjort til mestre sæsonen inden.

Nu fulgte han op ved nærmest ene mand at drible, aflevere og score Argentina hele vejen til at kunne løfte pokalen, blandt andet på sine to meget berømte scoringer imod England undervejs, hvor han først afdriblede det meste af det engelske hold og målmand Peter Shilton, og dernæst scorede med hånden, uden dommeren dog så det. Senere kaldte Maradona selv hånden på bolden for "Guds Hånd".

artiklen fortsætter under videoen...

"La Ola" ruller til finalen

Også i finalen var El Diego udslagsgivende, men ikke så meget som mod England samt i semifinalen imod Belgien, hvor Maradona også lavede begge målene i 2-0 sejren. Belgien var kommet i semifinalen efter at have besejret Danmarks onde ånd, Spanien, på straffespark.

Maradona sørgede dog med to assists for at være rigeligt med i finalesejren, der endte med at være på 3-2, efter at tyskerne på imponerende vis var kommet tilbage fra at være nede 0-2.

Herudover huskes VM især for at være første gang, man så ”La Ola" (eller "bølgen” på dansk) rulle rundt på tribunerne, hvilket hurtigt smittede af på resten af verden.

Maradona løfter VM-trofæet i 1986 (foto: wikimedia)

 

VM 1990 – Italien

Fakta om VM 1990 i Italien
Guld Vesttyskland
Sølv Argentina
Bronze Italien
VMs Topscorer Salvatore Schillaci (Italien): 6 mål
Danmarks Placering Deltog ikke

Italien var i 1990 blevet kendt for at være et hold, der hellere ville forhindre andre i at score, end de selv ville det, og det smittede af på hele slutrunden, der var meget målfattig.

Den var også fattig på rød/hvide farver, for de glade dage fra ’86 var ovre for Danmark. EM i 1988 havde været en stor fiasko med tre nederlag i gruppespillet, og nu var alle stjernerne fra 80’er holdet mere eller mindre væk, og det var ikke lykkedes at komme forbi Rumænien og Jugoslavien, og dermed nå VM i Italien.

Det lykkedes til gengæld for Sverige, mens et hold som Irland her var med for første gang.

Måske den kedeligste slutrunde nogensinde?

Så meget var der dog ikke at gå glip af, for slutrunden står stadig som den måske dårligste slutrunde nogensinde. Der var et rekordlavt målsnit på bare 2,21 mål pr. kamp, og holdene kompenserede for de manglende mål ved at losse hinanden ned, hvilket gav 16 udvisninger undervejs – det var dengang en rekord.

Det kedelige og defensive spil gjorde, at det var sidste VM-slutrunde, hvor tilbagelægningen til målmanden stadig var tilladt. Efter EM i 1992 blev den regel fjernet.

Brehme sikrede guldet fra pletten

Vinderne blev endnu engang Tyskland, der denne gang fik revanche over et uinspireret argentinsk hold, der havde most sig frem til finalen på lidt held og hårdt spil. Det siger også meget om slutrunden, at finalen blev afgjort med 1-0 på et straffesparksmål af Andreas Brehme kort før slutfløjtet – og at Argentina fik en mand udvist. Pedro Monzon blev den første udvisning i en VM-finale nogensinde.

Begge semifinaler måtte dertil ud i straffesparkskonkurrence, hvor vesttyskerne slog England, mens Argentina slog Italien ud. Italien kunne til gengæld glæde sig over at have turneringens topscorer i ”Toto” Schillachi, der endte med 6 scoringer undervejs.

Lothar Matthäus og Rudi Völler jubler for Tyskland ved VM 1990. (foto: wikimedia)

 

VM 1994 – USA

Fakta om VM 1994 i USA
Guld Brasilien
Sølv Italien
Bronze Sverige
VMs Topscorer H. Stoichkov (Bulgarien): 8 mål
O. Salenko (Rusland): 8 mål
Danmarks Placering Deltog ikke

For første gang nogensinde skulle en stor slutrunde holdes i USA som led i kampagnen for at få ”rigtig” fodbold til at slå igennem i USA.

Det lykkedes delvist med en turnering, der blev spillet på en perlerække af nye, flotte stadions og en række meget seværdige kampe, der gjorde god reklame for fodbolden i modsætning til 1990. Målsnittet blev da også igen løftet til 2,71 pr. kamp.

Brasserne spillede med musklerne

Vinderne blev såmænd sambakongerne fra Brasilien, der dog ikke ligefrem vandt på det sprudlende spil, der gav dem guldet i 1994. Anført af den senere landstræner Dunga spillede brasilianerne meget fysisk og på kontraer, hvor man regnede med at magien kom fra den superfarlige angrebsduo Bebeto og Romario, der ikke rigtig kunne lide hinanden, men som havde et fremragende sammenspil alligevel.

I finalen imod Italien måtte vi dog helt ud i straffesparkskonkurrence for første gang nogensinde, og her blev afbrændere af verdensstjernen Roberto Baggio og anfører Franco Baresi afgørende.

Undervejs mod finalen slog de blandt andet Holland ud i en forrygende 3-2 kamp, såvel som at de slog vores svenske naboer med 2-1 i en kamp, som svenskerne godt kunne have vundet. De måtte dog nøjes med bronze efter at have slået Bulgarien med hele 4-0 i bronzekampen.

Bulgarien havde med Hristo Stoichkov i spidsen blandt andet slået tyskerne ud undervejs i kvartfinalen og dermed taget fusen på en hel fodboldverden.

Legendariske svenskere imponerede stort

Til gengæld var Danmark endnu en gang ikke med, efter at Spanien – endnu en gang – havde stået i vejen og slået danskerne med 1-0 i Sevilla i den sidste kamp, hvor uafgjort ellers havde været nok for Danmark til at komme med.

I vores fravær viste svenskerne dog vejen med en imponerende indsats med stjerner som Brolin, Dahlin, Thern og målmand Ravelli som de store profiler.

Topscorer blev Hristo Stoichkov og russiske Oleg Salenko med seks mål hver. Salenko slog i øvrigt rekord ved at lave fem mål i en enkelt kamp imod Cameroun undervejs.

Roberto Baggio brænder et historisk straffespark mod Brasilien (foto: flickr)

 

VM 1998 – Frankrig

Fakta om VM 1998 i Frankrig
Guld Frankrig
Sølv Brasilien
Bronze Kroatien
VMs Topscorer Davor Suker (Kroatien): 6 mål
Danmarks Placering 1/4-finalen: 2-3 vs Brasilien

Danmarks kampe ved VM 1998:

12. juni @ Stade Félix Bollaert, Lens
Saudi-Arabien - Danmark 0-1 (0-0)
69.: 0-1 - Marc Rieper
Tilskuere: 38.100

18. juni @ Stade de Toulouse, Toulouse
Sydafrika - Danmark 1-1 (0-1)
12. 0-1 Allan NIelsen
51. 1-1 Benedict McCarthy
Tilskuere: 33.500

24. juni @ Stade Gerland, Lyon
Frankrig - Danmark 2-1 (1-1)
12. 1-0 Youri Djorkaeff (str.)
42. 1-1 Michael Laudrup (str.)
56. 2-1 Emmanuele Petit
Tilskuere: 36.000

28. juni @ Stade de France, Saint-Denis
Nigeria - Danmark 1-4 (0-2)
3. 0-1 Peter Møller
12. 0-2 Brian Laudrup
58. 0-3 Ebbe Sand
76. 0-4 Thomas Helveg
77. 1-4 T. Babangida
Tilskuere: 77.000

3. juli @ La Beaujoire, Nantes
Brasilien - Danmark 3-2 (2-1)
2. 0-1 Martin Jørgensen
10. 1-1 Bebeto
25. 2-1 Rivaldo
50. 2-2 Brian Laudrup
59. 3-2 Rivaldo
Tilskuere: 35.500

Endelig kunne Danmark endnu engang stille op til et VM, og det var også sidst udkald for tre af de største stjerner, Michael & Brian Laudrup samt Peter Schmeichel. De fik os til gengæld fragtet hele vejen til kvartfinalen, hvilket stadig er det bedste resultat for et dansk landshold ved VM.

Undervejs slog danskerne Saudi-Arabien, fik uafgjort imod Sydafrika og tabte til de senere verdensmestre, før de gik amok i 1/8-finalen imod favoritterne fra Nigeria, som fik prygl med 4-1, før Brasilien ventede i kvartfinalen.

Det blev desværre stoppested på trods af en fremragende indsats og et tidligt føringsmål ved Martin Jørgensen, men med et 3-2 nederlag til de senere finalister og forsvarende verdensmestre kunne landsholdet tage hjem med hovedet hævet.

Kim Milton og David Beckham

Som sagt blev det Les Bleus, der vandt finalen, og det gjorde de overbevisende med 3-0 i en kamp, hvor vidunderdrengen Ronaldo var en skygge af sig selv, og hvor de generelt var brasserne overlegne. Frankrig, der efterfølgende også vandt EM, var dog alle overlegne.

I gruppespillet vandt de alle tre kampe med en målscore på 9-1. Herefter blev det til sejre over Paraguay, Italien (på straffe) samt Kroatien i semifinalen, hvor de altså kunne løfte guldet på hjemmebanen Stade de France.

Der var generelt masser af kampe af høj kvalitet undervejs, hvor mange nok husker Englands afsked med slutrunden på straffespark imod Argentina efter 2-2 i den ordinære kamp, hvor danske Kim Milton udviste verdensstjernen David Beckham for en hævnakt imod den nuværende Atletico Madrid-træner Diego Simeone.

 

VM 2002 – Japan & Sydkorea

Fakta om VM 2002 i Japan/Sydkorea
Guld Brasilien
Sølv Tyskland
Bronze Tyrkiet
VMs Topscorer Ronaldo (Brasilien): 8 mål
Danmarks Placering 1/8-finalen: 0-3 vs England

Danmarks kampe ved VM 2002:

1. juni @ Munsu Cup Stadium, Ulsan
Uruguay - Danmark 1-2 (0-1)
45. 0-1 Jon Dahl Tomasson
47. 1-1 D. Rodriguez
83. 1-2 Jon Dahl Tomasson
Tilskuere: 30.157

6. juni @ Daegu World Cup Stadium, Daegu
Danmark - Senegal 1-1 (1-0)
16. 1-0 Jon Dahl Tomasson (str.)
52. 1-1 Salif Diao
Tilskuere: 43.500

11. juni @ Incheon Munhak Stadium, Incheon
Danmark - Frankrig 2-0 (1-0)
22. 1-0 Dennis Rommedahl
67. 2-0 Jon Dahl Tomasson
Tilskuere: 48.100

15. juni @ Niigata Stadium, Niigata
Danmark - England 0-3 (0-3)
5. 0-1 Rio Ferdinand
22. 0-2 Michael Owen
44. 0-3 Emile Heskey
Tilskuere: 40.582

For første gang nogensinde røg slutrunden til det fjerne østen, og endda til to forskellige lande. Og det gik ikke stille af sig i en slutrunde, der bød på flere skandaler. Især italienerne var ved at eksplodere over dommerkendelserne i 1/8-finalen imod Sydkorea, der bød på et meget tvivlsomt straffespark til sydkoreanerne, en hård udvisning af Francesco Totti samt et annulleret ”golden goal” til italienerne.

Dommere tiltalt for korruption

I kvartfinalen fortsatte skandalerne, da Spanien imod Sydkorea fik annulleret to tilsyneladende korrekte mål og siden røg ud på straffespark. I semifinalen måtte Sydkorea dog give op imod Tyskland, der vandt med 1-0. Måske var der noget om anklagerne – i hvert fald blev dommerne fra både Spaniens-kampen og Italiens-kampen senere tiltalt for korruption.

Ikke kun Sydkorea chokerede. Også Tyrkiet nåede hele vejen til semifinalen, før de røg ud imod Brasilien, og tyrkerne tog senere også bronzemedaljerne.

I finalen slog Brasilien Tyskland med 2-0 på mål af Ronaldo, der endnu engang spillede en fremragende turnering og demonstrerede, at han var sin generations bedste angriber. Med sejren var Brasilien nu oppe på fem verdensmesterskaber, hvilket stadig er en rekord.

Blandet fornøjelse for Danmark

For Danmark var det dog en blandet fornøjelse. Danmark spillede et flot gruppespil og sluttede som etter i deres pulje efter blandt andet at have slået de forsvarende verdensmestre fra Frankrig med 2-0. Les Bleus sluttede til gengæld som nummer sjok i gruppen efter Uruguay og Senegal, hvilket var lidt af en sensation.

Til gengæld røg vi ud med et brag imod England, der allerede var foran med 3-0 ved halvleg i 1/8-finalen, hvilket også blev kampens resultat. Englænderne røg siden ud med et 1-2 nederlag i mod Brasilien, hvor mange nok husker Ronaldinhos legendariske mål imod David Seaman, der blev scoret næsten fra midten.

Med et målsnit på 2,52 mål pr. kamp var der god underholdning undervejs, på trods af de tvivlsomme dommerkendelser, men slutrunden står stadig tilbage som en lidt tvivlsom en af slagsen, hvor de fleste af de store fodboldnationer røg ud, inden de ”burde”.

 

VM 2006 – Tyskland

Fakta om VM 2006 i Tyskland
Guld Italien
Sølv Frankrig
Bronze Tyskland
VMs Topscorer Miroslav Klose (Tyskland): 5 mål
Danmarks Placering Deltog ikke

Til stor ærgrelse for danskerne, så lykkedes det ikke at komme med til VM i Tyskland, der jo havde været nemt at besøge. Til gengæld står slutrunden generelt som en af de bedste, der nogen sinde er blevet afholdt. Tyskerne havde investeret i fantastisk flotte stadions, infrastrukturen var perfekt og selve spillet på banen var i topklasse, selvom finalen ikke var den bedste af slagsen.

Italien vandt deres fjerde VM

Vinderne blev Italien, der hjemtog deres fjerde verdensmesterskab med en sejr på straffespark over Frankrig i finalen. Mange husker nok især finalen for Zinedine Zidanes skalle i brystkassen på den italienske hardhitter Marco ”Matrix” Materazzi, der sendte Zidane fra banen og dermed afsluttede den elegante franskmands fodboldkarriere. Det forhindrede ham dog ikke i at blive kåret som turneringens bedste spiller.

Materazzi havde endda scoret tidligere i kampen, og den lange Inter-forsvarer blev i dagene efter lagt for had i store dele af fodboldverdenen. Ikke desto mindre kunne den italienske anfører Fabio Cannavaro, der vandt prisen som Verdens Bedste Fodboldspiller det år, hæve pokalen i Berlin, hvilket nok betød mest for Italien og Materazzi.

Ronaldo viser sig frem på den store VM scene

Undervejs viste Portugal og Cristiano Ronaldo især deres store potentiale, da de blandt andet sendte England ud undervejs (igen på straffespark) samt en sejr i 1/8-finalen over Holland, før de røg ud på en smal 0-1 imod Frankrig i semifinalen. I bronzekampen måtte de strække våben med 1-3 imod Tyskland, der vandt på blandt andet to mål af Bastian Schweinsteiger.

Herudover gjorde slutrunden i 2006 sig bemærket ved at have det hidtil største antal kort givet ved en slutrunde. Der faldt hele 345 gule og 28 røde kort undervejs ved VM 2006, og det kastede lidt af en skygge over en ellers flot afviklet turnering. Undervejs nåede Kroatiens Josip Šimunić endda at få hele tre gule kort under kampen imod Australien af engelske Graham Poll!

Miroslav Klose blev topscorer med fem mål, hvilket var det laveste siden 1962, og det generelle målsnit faldt til 2,30 mål pr. kamp. Dette var især på grund af knock-out runden, der var meget målfattig i forhold til gruppespillet, hvor der var masser af underholdning.

 

VM 2010 – Sydafrika

Fakta om VM 2010 i Sydafrika
Guld Spanien
Sølv Holland
Bronze Tyskland
VMs Topscorer Diego Forlan (Uruguay): 5 mål
Thomas Müller (Tyskland): 5 mål
Wesley Sneijder (Holland): 5 mål
David Villa (Spanien): 5 mål
Danmarks Placering Nr. 3 i Gruppe E

Danmarks kampe ved VM 2010:

14. juni @ Soccer City, Johannesburg
Holland - Danmark 2-0 (0-0)
46. 1-0 Daniel Agger (selvmål)
85. 2-0 Dirk Kuyt
Tilskuere: 83.465

19. juni @ Loftus Versfeld Stadium, Pretoria
Cameroun - Danmark 1-2 (1-1)
10. 1-0 Samuel Eto'o
33. 1-1 Nicklas Bendtner
61. 1-2 Dennis Rommedahl
Tilskuere: 38.074

24. juni @ Royal Bafokeng Stadium, Rustenburg
Danmark - Japan 1-3 (0-2)
17. 0-1 Keisuke Honda
30. 0-2 Yasuhito Endo
81. 1-2 Jon Dahl Tomasson (str.)
87. 1-3 Shinji Okazaki
Tilskuere: 27.967

I Sydafrika var Danmark igen med ved et VM, men det blev ikke nogen større succes, hvilket blev fint opsummeret af Jon Dahl, der slog rekord på landsholdet med det måske grimmeste landsholds-mål nogensinde, der ikke engang betød noget (vi var bagud 0-3 mod Japan med få minutter igen). Oven i købet blev Tomasson skadet så slemt samtidig, at han var ude hele den følgende sæson, der var hans sidste.

Vuvuzelaens summen

Herudover kan mange nok huske den hæslige summen af Vuvuzelaen fra tribunerne undervejs, og at begge finalister fra foregående VM røg ud i gruppespillet. Frankrig spillede en elendig slutrunde og sluttede sidst i gruppen efter blandt andet at have tabt til Sydafrika og Mexico.

Også Italien var rædderlige, og de røg hjem med bare to point efter at have tabt med 3-2 til Slovakiet i sidste og afgørende gruppekamp.

Målsnittet var igen faldet til 2,27 pr. kamp, og topscorer i turneringen blev fire forskellige, der alle satte fire scoringer ind, nemlig Thomas Müller, David Villa, Diego Forlan samt Wesley Sneijder.

Semifinalerne stod i mellem Tyskland og Spanien, der besejrede værterne fra sidste slutrunde med 1-0 på et mål af Barcelona-stopperen Carles Puyol, mens Holland slog Uruguay med 3-2 i den anden, blandt andet på et gudemål af Giovanni van Bronckhorst.

Iniesta sikrede Spanien guldet

I finalen mødte Spaniens gyldne generation af spillere Holland, der måtte bøje sig med 0-1 i den forlængede spilletid. Her scorede Andres Iniesta et fremragende mål mod holdkammeraten Cesc Fabregas. Herudover huskes finalen især for at smadre den hidtidige rekord for antal kort i en finale. Der faldt hele 14 gule kort, heraf to til John Heitinga, hvilket var over dobbelt så meget som i finalen i 1986, hvor der faldt 14 gule.

Med sejren kunne Spanien fejre sit første verdensmesterskab nogensinde, og de var i øvrigt også den første verdensmester, der havde tabt første kamp i turneringen. Her choksejrede Schweiz med en 1-0 sejr. Dertil var det en lille plet på det spanske VM, at de er den vinder nogensinde, der har lavet færrest mål, nemlig blot otte. Til sammenligning lavede Brasilien 11 mål på vej mod deres VM-guld i 1994.

 

VM 2014 – Brasilien

Fakta om VM 2014 i Brasilien
Guld Tyskland
Sølv Argentina
Bronze Holland
VMs Topscorer James Rodriguez (Colombia): 6 mål
Danmarks Placering Deltog ikke

I 2014 vendte fodbolden endnu engang ”hjem”, denne gang til Brasilien, der havde store udfordringer med at få stadions og hele infrastrukturen gjort klar. Det lykkedes dog, men til gengæld blev det en blandet omgang af en slutrunde for brasserne.

Danmark kom desværre endnu engang ikke med til VM da vi sluttede som klar toer i kvalifikationen efter Italien og samtidigt blev den dårligste toer, og dermed ikke kom ud i play-off kampe.

Kæmpe fest i Brasilien

Turneringen i Brasilien var ellers en fest, hvor samtlige hold, der havde vundet VM siden første slutrunde i 1930 (Italien, Brasilien, Tyskland, Spanien, Uruguay, England, Argentina og Frankrig) var kvalificerede. Favoritterne var dog stadig værterne fra Brasilien, der da også spillede en god slutrunde noget af vejen.

Efter at have slået Chile og Colombia i knockout-fasen røg de dog ind i det største nationaltraume siden den tabte finale imod Uruguay i 1950, da de i semifinalen i Mineiro tabte med groteske 1-7 imod Tyskland, der allerede var foran med 5-0 efter en halv time.

To mål yderligere i anden halvleg gjorde ydmygelsen total inden et ligegyldigt mål af Kaká i sidste minut kunne pynte lidt på det, som brasilianerne siden blot har kaldt for ”Mineirazo” som en henvisning til kampen i 1950, der bliver kaldet for ”Maracanazo”.

I bronzekampen fortsatte nedturen, da et totalt demoraliseret Brasilien blev slået med 3-0 af Holland, der kom hurtigt foran på en lynscoring af Robin van Persie, og hvor frygten for endnu en afklapsning hurtigt bankede luften ud af Brasilien.

Tyskland fuldendte magtdemonstrationen i finalen

I finalen fuldendte tyskerne deres triumf med en 1-0 sejr over Argentina efter forlænget spilletid, hvor Mario Götze liggende vandret i luften kunne sætte det enlige mål ind. Forinden mente mange dog, at den tyske keeper Neuer skulle have været udvist for en tackling på Gonzalo Higuain, der i høj grad lignede Toni Schumachers svinestreg imod Battiston ved VM i 1982.

Topscorer ved slutrunden blev Colombias James Rodriguez, mens målsnittet lugtede lidt af sambafodbold, da det blev hevet op på 2,67 mål pr. kamp (64 kampe, 171 mål).

 

VM 2018 - Rusland

Fakta om VM 2018 i Rusland
Guld Frankrig
Sølv Kroatien
Bronze Belgien
VMs Topscorer Harry Kane (England): 6 mål
Danmarks Placering 1/8 finalerne

Danmarks kampe ved VM 2018

16. juni @ Mordovia Stadium, Saransk
Peru - Danmark 0-1 (0-0)
59. 0-1 Yussuf Poulsen
Tilskuere: 40.502

21. juni @ Samara Arena, Samara
Danmark - Australien 1-1 (1-1)
7. 1-0 Christian Eriksen
38. Mile Jedinak (str.)
Tilskuere: 40.727

26. juni @ Luzhniki Arena, Moskva
Danmark - Frankrig 0-0 (0-0)
Tilskuere: 78.011

1. juli @ Nizhny Novgorod Stadium, Nizhny Novgorod 
Danmark - Kroatien 1-1 (1-1) - 2-3 i str. konkurrence
1. 1-0 Mathias Zanka Jørgensen
4. 1-1 Mario Mandzukic
Str. konkurrence:
1-0 Simon Kjær
1-1 Andrej Kramaric
2-1 Michael Krohn-Dehli
2-2 Luka Modric
2-3 Ivan Rakitic
Tilskuere: 40.851

VM 2018 blev spillet i Rusland og vil af mange blive husket for indførelsen af det omdiskuterede VAR system, der blev testet under slutrunden. Et system som blandt andet var med til, at den tidligere rekord på 17 straffespark ved VM i 1990 blev slået ganske klart, da der blev begået ikke færre end 29 straffespark igennem slutrundens 64 kampe.

Flest af alle stod Danmark for, der begik 3 straffespark. Her var Kasper Schmeichel dog en god sidste skanse, og formåede at redde både Cuevas spark for Peru og Modrics spark for Kroatien i 1/8 finalerne. Kun Jedinak fra Australien formåede at få netmaskerne til at blafre bag Kasper fra 11 meter pletten.

Flot dansk VM i Rusland

Danmark var med til VM slutrunden i Rusland efter 8 års fravær fra turneringen. Slutrunden blev en god en af slagsen, efter at Danmark formåede at kvalificere sig videre fra Gruppe C, hvor vi var havnet sammen med Frankrig, Peru og Australien.

Første kamp blev en 1-0 sejr over Peru efter scoring af Yussuf Poulsen og grundlagde vores vej videre til 1/8 finalerne. Herefter spillede Danmark 1-1 med Australien, inden vores sidste kamp mod Frankrig blev en kedelig affære med 0-0. Et resultat der dog sikrede Danmark en plads i 1/8 finalerne for første gang i 16 år.

I 1/8 finalerne stod Kroatien på programmet. Et hold der havde samlet 9 point i gruppespillet og blandt andet skilt Argentina af med 3-0. Det danske hold gik dog uimponeret ind til opgøret, og bragte sig foran allerede i minut 2, da Mathias Zanka scorede efter et hjørnespark. Desværre skulle der ikke gå mere end 5 minutter inden Kroatien havde reduceret, og til sidst måtte Danmark se sig slået efter 120 minutters spil og en straffesparkskonkurrence.

Åge Hareide og det danske landshold havde dog stor ære af turneringen, og kronede et par gode år for danske landsholdsfodbold ved at spille holdet i 1/8 finalerne og sikre Danmark en plads som nummer 9 i verdenen på FIFAs powerranking liste. Danmarks bedste placering siden EM titlen i 1992.

Frankrig stærkest af alle hold

VM pokalen blev vundet af Danmarks gruppemodstandere fra Frankrig, der slog Kroatien med 4-2 i en hæsblæsende finale, som især Kroatien havde stor ære af. Griezmann, Pogba, Mbappe og de andre verdensstjerner fra Frankrig viste sig dog at blive en for stor mundfuld for både Argentina, Uruguay, Belgien og til sidst Kroatien, der alle måtte se sig slået af Frankrig igennem play off kampene. Dermed blev Danmark faktisk også det eneste hold, der var i stand til at tage point fra Frankrig ved slutrunden. VM titlen blev også afslutningen på 20 års pokaltørke i VM sammenhæng for Frankrig, der sidst vandt turneringen i 1998.

Topscoren ved VM turneringen blev Tottenham spilleren Harry Kane, der scorede 6 mål for det engelske landshold. Det var ikke mindst takket være en 6-1 sejr over Panama, hvor Harry Kane kom på tavlen tre gange. Tre af målene fra Harry Kane var ligeledes på straffespark, så selvom 6 mål i 5 kampe som England endte på virker imponerende, var det ikke fordi mange mente at Harry Kane spillede en stor slutrunde.