Hvad er Units-billede

28. oktober 2015

Hvad er Units?

Units i betting hænger sammen med begrebet Bankroll Management, og indikerer hvor stor andel af din betting-bankroll der satses på et givent væddemål. Læs mere om hvad Units er i denne artikel med eksempler på, hvordan man bruger units til at definere størrelsen af sine indsatser.

Hvad er Units? For at kunne forstå svaret på dette spørgsmål er det afgørende, at man også forstår, hvad begrebet Bankroll Management (BRM) er, og hvordan/hvorfor man som seriøs odds-spiller anvender BRM og Units.

BRM handler kort fortalt om indsatsstrategi, og hvor stor en andel af sin samlede bankroll man satser (i procenter/units) på hver odds-kupon. Man går altså aldrig all in på én kupon, men satser i stedet en lille procentdel af sin samlede betting-bankroll. Disse procenter gøres op i "units", som er det engelske ord for "enheder". Units er altså betegnelsen for, hvor mange enheder af sin bankroll man satser på et givent væddemål.

Units anvendes også til at definere overfor andre spillere, f.eks. i spilforslag, hvor sikkert et væddemål er. Ved at anvende units som indsats, fremfor beløb i et spilforslag, er det lettere at forstå, hvor sikkert afsenderen af spilforslaget mener væddemålet er. 10/10 units er selvfølgelig et "sikkert bet", mens f.eks. 1000 kr. indsats ikke fortæller meget om risikovurderingen, da indsatser i kroner og øre varierer fra spiller til spiller.

 

Units - hvad er det og hvordan bruges de?

Der opereres typisk med units fra 1-10, hvor 1 unit satses på højrisiko væddemål med god værdi (læs: et godt odds kontra sandsynlighed). 10 units satses derimod, når man har fundet et godt lavrisiko væddemål med god værdi, som samtidigt vurderes til at være "stensikkert". Nogle væddemål vil selvfølgelig hverken være lav- eller højrisiko, men derimod et sted midt imellem, og her kan man vælge at satse et sted mellem 1 og 10 units - alt efter sin egen risikovurdering af væddemålet.

1 unit tilsvarer 1% af sin bankroll, mens 10 units tilsvarer 10% af bankrollen. Praktiserer man en sund BRM og anvender units, når der skal satses, vil man altså satse et sted mellem 1% og 10% af sin samlede bankroll på en kupon, og typisk kun satse 1, 2 eller 3 units fremfor 8, 9 eller 10 units.

Ved kun at satse 1-10 units på sine odds-kuponer, risikerer man kun en lille procentdel af sin bankroll på hver kupon, og man går derfor aldrig broke for hele sin bankroll på én kupon. Dette er strategien som seriøse odds-spillere anvender til at lave overskud på deres odds i længden. Rammer man godt og laver overskud vil betting-bankrollen vokse, og en unit vil løbende stige i værdi. Rammer man derimod forbi og taber på mange bets i træk, vil en unit løbende få lavere og lavere værdi.

Forneden kigger vi på eksempler på anvendelse af Units i forhold til din bankrolls størrelse.

 

Eksempler på Units og Bankrolls

Bankroll: 1000 kr Bankroll: 5000 kr.
Antal units = Indsats i kr. Antal units = Indsats i kroner
1 unit = 10 kr. 1 unit = 50 kr.
2 units = 20 kr. 2 units = 100 kr.
3 units = 30 kr. 3 units = 150 kr.
4 units = 40 kr. 4 units = 200 kr.
5 units = 50 kr. 5 units = 250 kr.
6 units = 60 kr. 6 units = 300 kr.
7 units = 70 kr. 7 units = 350 kr
8 units = 80 kr. 8 units = 400 kr.
9 units = 90 kr. 9 units = 450 kr.
10 units = 100 kr. 10 units = 500 kr.

I ovenstående tabel kan du se eksempler på units kontra indsats i kroner, hvis man har en bankroll på enten 1000 kr. eller 5000 kr. 

I dette første eksempel på anvendelse af units og bankroll management benytter os af en variabel indsatsstrategi, hvor værdien af en unit (indsatsen) hæves og sænkes i takt med bankrollens størrelse. Det er også muligt at spille med units efter en fast indsatsstrategi, kaldet Flat Betting, hvilket du kan læse mere om forneden.

I eksemplet starter vi med en bankroll på 1000 kr., hvor 1 unit altså er 10 kr. og 10 units er 100 kr. I takt med at du better - og taber og vinder på dine kuponer - vil din bankroll mindskes eller vokse i takt med din succes hos bookmakerne. Her er det vigtigt, at du hele tiden regulerer værdien af en unit, så den passer til størrelsen på din bankroll. Har du f.eks. fået dine 1000 kr. op i 2377 kr. vil en unit altså være 23,7 kr. og 10 units være 237,7 kr. værd. Er din bankroll derimod faldet fra 1000 kr. til f.eks. 480 kr., vil 1 unit nu være 4,80 kr. mens 10 units vil være 48 kroner værd.

Ved at følge denne indsatsstrategi garderer du dig mod variansen i betting, således at risikoen for at tabe hele din bankroll på et par uheldige udfald på kuponerne er tæt på ikke-eksisterende. Det siger dog sig selv, at  hvis du altid satser 10 units på alle dine væddemål, så vil du relativt hurtigt kunne bevæge dig mod et trist 0 på betting-kontoen, hvis du rammer ind i en stime med dårlige resultater.

Units er altså et glimrende redskab i kampen for at strække sin bankroll længst muligt, og gardere sig mod variansen i betting, men det hele afhænger også af, hvor dygtig du er til at foretage risikovurderinger af dine væddemål og tilpasse indsatserne derefter.

 

Flat Betting med units

For nogle odds-spillere er det mere overskueligt at anvende Flat Betting (fast indsatsstrategi), når man skal implementere units som indsatsstrategi. Flat Betting betyder reelt blot, at man - i en periode - satser præcist det samme antal units/beløb på sine kuponer uanset odds og risikovurderinger.

Med Flat Betting bliver en unit altså ikke mere eller mindre værd (i første omgang), selv om bankroll bliver mere eller mindre værd. I stedet fastsættes værdien af en unit fra starten af perioden til x-antal kroner, og der satses altid det samme antal units uanset risikovurderingen. F.eks. kan man som udgangspunkt altid satse præcist tre units på alle væddemål i en vis periode.

Hvis vi igen tager udgangspunkt i et eksempel med en 1000 kr. bankroll, og man beslutter at køre med flat betting, så vil man typisk køre med flat betting i en bestemt periode (som f.eks. en uge eller en kalendermåned) og derefter regulere værdien af en unit i kroner og øre.

Med 1000 kr. bankroll vil en unit igen være 1% = 10 kr., men selv om bankrollen forøges eller mindskes med gevinster og tab, forbliver en unit altså med at være 10 kr. værd. Når måneden er omme, vil man typisk regulere værdien af en unit til at passe sin bankrollens størrelse. Er bankrollen vokset til 3000 kr. i perioden, hvor man har satset præcist tre units pr. kupon, kan man således øge værdien af en unit til 30 kr. (1% af 3000 kr.) i den næste bettingperiode.

Eksempel på Flat Betting og units

  • Du spiller f.eks. permanent 3 units på hvert enkelt væddemål, hvor 1 unit er 1% af din bankroll.
  • Manchester United møder Liverpool i Premier League.
  • Du vurderer, at et spil på et 1-tal til odds 1,85 er god værdi og inden for den ramme, du vil sætte dine penge på.
  • Du har en bankroll på 5000 kroner at bruge af. 1% af 5000 kroner = 1 unit på 50 kroner.
  • Du flatbetter og satser derfor 3 x 50 kroner = 150 kroner på 1-tallet.

Dette gør du altså hver gang med alle dine kuponer i en periode på et par uger eller måneder, hvorefter du ser på din samlede bankroll og vurderer, om du skal skrue op eller ned for værdien af dine units.

 

Tilpasning af units efter viden

Man kan også tilpasse antallet af units baseret på sin viden om en bestemt sportsgren eller liga, men her er der tale om "units for viderekommere". Mange kan have svært ved at overskue sådan et personligt system, som også stiller store krav om, at man holder et nøje regnskab med væddemål indgået på de enkelte sportsgrene eller ligaer.

Et eksempel på at tilpasse units efter sin viden kunne være, er man altid satser 3 units på kampe i Superligaen, 5 units på kampe på Premier League og 1 unit på finsk 2. divisions curling. Hvis man har belæg for at kunne satse flere units på bestemte markeder, fordi man besidder en god viden om - og evne til at ramme rigtigt på - disse markeder, kan det bestemt være en god idé at satse større på dét man ved mest om.

Nogle sætter sig måske særligt meget ind i fodbold i Chile eller andre sydamerikanske ligaer, og sørger for at sidde oppe hver nat og se kampene med livestreaming på nettet. Samtidigt forstår man måske spansk, og holder vågent øje med sydamerikanske medier og opsnapper på den måde vigtige nyheder om skadede spillere i klubberne hurtigere end resten af markedet og nogle bookmakere. Her kan man altså helt konkret - ved hjælp af at sætte sig nøje ind i et helt specifikt marked - ofte opnå en fordel hos bookmakerne på disse markeder.

Vælger du at tilpasse dine units efter din viden om et bestemt marked, er det selvfølgelig mest til hjælp for dig selv og dit regnskab, at du holder nøje overblik over antallet af tabte og vundne units på forskellige markeder.

 

Gåde råd angående Units i spilforslag

Selvfølgelig er det en hurtig og nem måde at ”se igennem” et spilforslag på, når man kan se, at en person eller spilekspert anbefaler at satse x-antal units på en kamp. Alle kan forstå, at et væddemål hvorpå der er satset f.eks. 7/10 units vurderes til at være mere sikkert end et væddemål, hvor indsatsen er 1/10 units. Folk anvender det dog forskelligt og ud fra deres egne værdier. Derfor bør man ikke blindt satse 10/10 units, blot fordi andre finder et væddemål "stensikkert".

Her er et godt råd, at man bestemt IKKE skal følge folk, der uden at blinke altid smider 9/10 eller 10/10 units efter deres væddemål. De har enten for mange penge eller for lidt forstand på betting og bankroll management. Så mange units bør man udelukkende smide efter et væddemål/odds, når man ved noget om kampen, bookmakerne tilsyneladende ikke ved, og som ikke er indregnet i oddsets værdi. Det er i sagens natur ikke alle spilforslag, du finder, der kan leve op til det.

Det er også altid en god idé at tænke på, hvem det er, der kommer med spilforslaget. Er det en, der rent faktisk VED, hvad han taler om, og har udregnet en velargumenteret betvalue for sit spil, eller sjusser han/hun sig bare frem til, hvor sikkert væddemålet er, uden at lave procentmæssig beregning på det først?

Som med alt anden form for rådgivning på internettet, kan man derfor komme med et enkelt tip: Tænk dig om, og lad være med at stirre dig blind på antallet af units uden først at sætte dig ind i, hvorfor det er sat, som det er.

Units er en nyttig ting at kigge på, når man hurtigt skal have overblik over en række af dagens væddemål og betting tips, men det er ikke nogen absolut størrelse, når det gælder spilanbefalinger.

Som hovedregel skal du dog begynde at være skeptisk, når et spil bliver anbefalet fra 7 units og op. Her skal man have info, som en bookmaker enten ikke har eller ignorerer, og kunne udregne en stor spilværdi for at være sikker på at indsatsen er det værd.