Nations League: Kampprogram og Grupper

Nations League 2020/21

Læs om Nations League i 2020/21, hvor der er foretaget ændringer til strukturen siden den første Nations League turnering i historien. Denne gang er der bl.a. to VM-playoff pladser i spil til de to bedste lande.

Danmark vandt vores gruppe i Liga B i den første Nations League turnering, og er derfor rykket op i Liga A til Nations League i 2020/21. Det giver Danmark chancen for at vinde Nations League i 2020/21, hvor der også er mulighed for at sikre sig en ekstra chance i playoffs til VM 2022. Mere herom i artiklen forneden.

Nations League 2020/21 spilles i september, oktober og november i 2020, og der er Nations League Finaler i sommeren 2021. Her kan Danmark altså være med for første gang, hvis vi formår at vinde vores Liga A gruppe i årets Nations League. Der venter dog det danske landshold en svær opgave, da Danmark er kommet i gruppe med England, Belgien og Island. Ender Danmark sidst i gruppen, rykker vi ned i Liga B til næste Nations League om to år.

Har du endnu ikke styr på den nye Nations League, så læs med forneden, hvor vi stiller skarpt på Nations League formatet og stukturen.

Nations League Oversigt

 

Hvad er Nations League?

Nations League er en ny turnering under UEFA, som har til hensigt at erstatte internationale venskabskampe mellem landshold med kampe i et turneringsformat, hvor der ultimativt kæmpes om ekstra chancer i playoffs til EM- eller VM.

I 2018 fik fire lande en plads ved EM 2020 via Nations League, og i 2020/21 vil de bedste to lande på UEFA Nations League ranglisten få chancen for at kvalificere sig til VM 2022 via Nations League. Mere herom forneden.

I hver Nations League turnering skal der også findes en vinder af turneringen. Denne findes i Nations League Finals, som finder sted om sommeren hvert andet år. Her mødes de fire gruppevindere i Liga A i semifinaler og finale, hvor vinderne af finalen kan kalde sig Nations League mestre.

Nations League opererer også med et oprykning- og nedrykningsystem. Liga B, C og D-nationer kan rykke op til en bedre liga til næste Nations League ved at vinde deres gruppe. Ender man derimod sidst i gruppen, rykker man et trin ned. Da Liga D i 2020/21 kun har to oprykkere, skal der også kun findes to nedrykkere fra de fire Liga C grupper. De to lande findes i et playoff-slutspil for nedrykningskandidaterne i Liga C til marts i 2022.

 

Nations League Ligaer og Grupper

I Nations League 2020/21 er der sket en lille ændring i gruppeformatet ift. den første Nations League turnering i 2018. Denne gang er der igen fire Ligaer (A, B, C og D), men hvor de tre øverste ligaer alle har fire grupper á fire hold, er der kun to grupper i Liga D med henholdvis fire og tre hold i hver.

Få overblik landenes fordeling i Nations League grupperne her:

Liga A
Gruppe 1
Holland Italien
Bosnien & Hercegovina Polen
Gruppe 2
England Belgien
Danmark Island
Gruppe 3
Portugal Frankrig
Sverige Kroatien
Gruppe 4
Schweiz Spanien
Ukraine Tyskland
Liga B
Gruppe 1
Østrig Norge
Nordirland Rumænien
Gruppe 2
Tjekkiet Skotland
Slovakiet Israel
Gruppe 3
Rusland Serbien
Tyrkiet Ungarn
Gruppe 4
Wales Finland
Irland Bulgarien
Liga C
Gruppe 1
Montenegro Cypern
Luxembourg Aserbajdsjan
Gruppe 2
Georgien Nordmakedonien
Estland Armenien
Gruppe 3
Grækenland Kosovo
Slovenien Moldova
Gruppe 4
Albanien Hviderusland
Litauen Kasakhstan
Liga D
Gruppe 1
Letland Andorra
Malta Færøerne
Gruppe 2
Gibraltar Liechtenstein
San Marino -

 

Spilledatoer i Nations League

Nations League i 2020/21 afvikles primært i efteråret 2020. Herefter venter der et Nations League Finals-stævne for de fire gruppevindere i Liga A i sommeren 2021, mens der også spilles nedrykningsplayoffs for de dårligste lande i Liga C-grupperne. Få overblik over spilledatoer for kampene i Nations League herunder.

Spilledatoer i Nations League 2020/21:

1. kamp: 3.-5. september 2020
2. kamp: 6.-8. september 2020
3. kamp: 8.–10. oktober 2020
4. kamp: 11.–13. oktober 2020
5. kamp: 12.–14. november 2020
6. kamp: 15.–17. november 2020

Nations League Finals: d. 6, 7. og 10. oktober 2021

Nedrykningsplayoffs: 24., 25., 28. og 29. marts 2022

Læs også: Kampprogram - Se alle kampe i Nations League

 

Final 4 og Nations League vinderen

Vinderen af hver af de fire grupper i Liga A mødes i en storstilet Nations League Finals-turnering. Spillested for Nations League Finals udpeges af UEFA, og bliver næste gang afviklet i Milano og Torino i Italien. Nations League Finals spilles næste gang i dagene fra d. 6. - 10. oktober 2021.

I Final Four-stævnet mødes de fire gruppevindere fra Liga A i bedst-af-én semifinaler og finaler, hvorefter Nations League vinderen krones. Der er ikke en VM-billet til vinderen af Final 4-stævnet, så et land kan altså i teorien opleve at vinde Nations League, men ikke kvalificere sig til VM.

Der dystes ikke ene og alene om retten til at kalde sig Nations League mestre, men selvfølgelig også om flotte pengepræmier til de nationale fodboldforbund.

 

VM Playoffs: Hvem kommer med fra Nations League?

Kvalifikationen til det næste VM i fodbold bliver næsten, som vi kender det. De 10 gruppevindere i VM-kvalifikationsgrupperne i Europa går direkte videre til VM i Qatar. Selve playoff-formatet har dog ændret sig. 

Til VM 2022 vil playoffs bestå af i alt 12 lande: 10 fra VM-kvalifikationsgrupperne (de 10 andenpladser) og to fra UEFA Nations League (de to bedste Nations League gruppevindere baseret på deres samlede UEFA Nations League rangering) som ikke kvalificerede sig direkte til VM eller fik en plads i playoffs via den normale VM-kvalifikation.

I VM playoffs inddeles disse 12 lande i tre "puljer" á fire hold, som skal mødes i én semifinale og finale. Der trækkes lod om hjemmebanefordelen, da der ikke spilles returkampe. De tre finalevindere kvalificerer sig til VM 2022. 

VM 2022 playoff-kampene spilles i marts 2022.

 

Betyder dette enden på venskabslandskampe?

I alt deltager 55 europæiske lande i UEFA Nations League, som blev skabt for at give de velkendte venskabslandskampe mere betydning.

Med EM- eller VM-kvalifikation at spille om i Nations League, bliver intensiteten i venskabskampene - som nu (ofte) bliver kampe der indgår i Nations League-regi - forhåbentligt forøget markant i de kommende år. Men betyder det så, at det er slut for nu med betydningsløse venskabskampe mellem landsholdene?

Det korte svar er "nej". Der vil stadig finde venskabslandskampe sted fra tid til anden, som ikke indgår i Nations League eller kvalifikation til EM og VM generelt. Dette kunne f.eks. være - men er ikke begrænset til - venskabskampe mod f.eks. lande fra andre kontinenter, som f.eks. Asien, Afrika eller Sydamerika.

Mange landskampe, som tidligere blev klassificeret som en "international friendly", vil i fremtiden indgå i Nations League-regnskabet, men altså ikke dem alle.