Bankroll Management Guide

Bankroll Management Guide

Hvad er Bankroll Management, og hvordan anvender man begrebet i betting-verdenen? Få svar på hvad BRM er i denne Bankroll Management Guide.

Mange spillere kan nikke genkendende til følelsen af, at man alt for ofte er all-in for sine sidste skillinger på en oddskupon med et astronomisk odds, i forsøget på at "komme tilbage" på et "ordentligt" beløb på betting-kontoen hos bookmakerne.

Med Bankroll Management (BRM) ville mange spillere kunne reducere eller helt eliminere antallet af gange, de befinder sig balancerende på en knivsæg mellem en tom og en sund bankroll. Er man en tabende odds'er, som generelt får sine penge ind på "dårlige væddemål", vil man ramme nulpunktet før eller senere. Men er man derimod dygtig til at vælge sine odds, og praktiserer god, sund BRM, er der gode chancer for, at man - sjældent eller aldrig - vil gå "broke" igen.

Er begrebet Bankroll Management nyt for dig, så læs med i vores omfattende guide forneden, hvor vi giver dig en "Bankroll Management For Dummies" gennemgang af begrebet.

 

Bankroll Management Guide: Hvad er BRM?

Helt kort gælder Bankroll Management om at inddele din bankroll i units. Units betyder enheder, og det gælder kort sagt om, at inddele sin bankroll i enheder.

Vi anbefaler, at en unit udgør maksimalt 1% af din samlede bankroll, og lad os for eksemplets skyld antage, at din samlede bankroll er på 1000 kr. 1% af 1000 kr. = 10 kr. hvilket altså udgør én unit.

Når man vælger sine odds, kan man vælge at placere mellem 1-10 units på en kupon, alt efter hvor "sikkert" man føler væddemålet er. Er man ude på et højt odds, bør man satse færre units (måske kun én), hvor man kan satse flere units (op til 10), på et rigtigt valuevæddemål eller et "stensikkert" bet.

Ved at følge denne variable indsatsstrategi sikrer du, at du aldrig er inde for mere end mellem 1-10% af din bankroll, og derved spreder du variansen ud på flere væddemål, i stedet for måske at satse 25, 50 eller 100% af "rullen" på ét væddemål. Vi ved nemlig alle, at i sport og odds kan alting ske, og ved at satse store dele af din rulle på ét væddemål, øger du selvfølgelig risikoen for at gå broke meget hurtigt.

Beslutninger, varians og indsatser

Idéen med betting er, at træffe gode beslutninger når man satser pengene, og at satse på så mange gode væddemål som muligt for at sprede variansen ud. Overfører vi denne tankegang til f.eks. aktiemarkedet, vil mange investorer kunne nikke genkendende til idéen om, at man spreder sin risiko ud på flere nøjevalgte aktier/investeringer i sin portefølje. Det gør man selvfølgelig primært, når man ønsker en lavere risikoprofil, og det samme gør sig gældende for BRM og betting.

Grib betting an med samme seriøsitet, og sørg for at inddele din bankroll i units, og for at følge en god bankroll management-strategi. Husk også at rykke op - eller ned - i indsats, så 1 unit altid tilsvarer 1% af din bankroll. Er du f.eks. startet med 1000 kr. og er nede på 300 kr. på kontoen, vil 1 unit altså være 3 kr.

Ved at rykke op og ned i indsats i takt med om du vinder eller taber, forøger du dine chancer for at lave overskud i længden, og for - som minimum - at holde liv i dine odds-penge så længe som muligt.

 

BRM strategi: Kom i gang med Bankroll Management

Bankroll Management kan opdeles i tre faser; Budget, Indsatsstrategi og Eksekvering.

  1. Fastsæt dit budget
    I den første fase kræves det, at du fastsætter et budget for, hvor mange penge vi er villige til at have i omløb. Husk på, at der ikke er nogen succesgaranti i bettingverden, og det skal derfor være et beløb som man kan tåle at miste, skulle det gå helt skævt.
  2. Fastlæg din indsatsstrategi
    Når vi har fastlagt et budget, der udelukkende skal benyttes på vores sportskonto, skal der etableres et sæt regler. Reglerne skal bestemme hvor høj vores indsats skal være på et givent væddemål. Disse regler bør baseres udfra vores totale budget, måden vi spiller på og hvilke mål du har sat dig selv for at nå.
  3. Eksekvering
    Den sidste fase er at anvende reglerne defineret i fase to. Altså eksekvere BRM-planen. Denne fase skal anses som værende en løbende process, da disse regler bør anvendes kontinuerligt og på hvert enkelt væddemål, som du placerer.

Som du nok har konkluderet, så er bankroll management egentlig meget ligetil og nemt at forstå. De første to faser er meget nemme og overkommelige, mens det er den tredje og sidste fase der er det sværeste - især for nybegyndere, der ikke er særligt disciplinerede indenfor sportsmarkedet.

 

Valg af fast indsatsstrategi

Din indsatsstrategi er de regler, der definerer, hvor meget du spiller på hver indsats. Der er et hav af forskellige strategier, men de alle kan klemmes ned i to kategorier; fast- og variabel indsatsstrategi.

1. Fast indsatsstrategi

Fixed instatsstrategi er den nemmeste strategi at benytte. Den er meget lige til, hvilket gør den ideel for nybegyndere eller hobby spillere. Der er to grundlæggende muligheder, hvorpå du kan anvende fixed indsatsstrategi. Indenfor niveauer eller procenter. Niveauer er egentlig meget nemt. Du benytter den samme indsats igennem hele perioden. Dette bør være et beløb, som du føler dig komfortabel med, og som udgør en lille del af dit samlede budget. Vi vil råde dig til at holde beløbet mellem 1-10% af din samlede bankroll, men typisk er det 2%.

Her er et par eksempler på, hvordan fast indsatsstrategi kan blive anvendt i praksis.

Eksempel 1: Fast indstatsstrategi - Medium Risk

Lad os sige at vi har et månedligt budget på 1000 kr., og har en ganske risikofyldt tilgang til vores ageren på spilmarkedet. Vi ønsker altså at ramme omkring odds 2.00 eller højere. Vi sætter indsatsgrænsen til at være 10 kr. pr. væddemål, da dette udgør 1% af vores samlede beholdning. Vores indsats pr. væddemål vil derfor altid være 10 kr., ligegyldigt hvor meget vi end skulle vinde og tabe, og stopper helt, hvis vi skulle tabe samtlige 1000 kr. i indeværende måned.

Eksempel 2: Fast indstatsstrategi - High Risk

Forestil dig nu, at du med et månedligt budget på 1000 kr., har lyst til at spille mere sikkert og efter lave odds. Her ville det give fin mening at sætte en større procentdel af sin totale bankbeholdning på spil, da man for det meste vil spille på favoritterne. Vi sætter derfor indsatsgrænsen til at være 25 kr. pr. væddemål, da dette udgør 2.5% af vores samlede beholdning. Indsatsen er igen fastsat, så ligegyldigt hvor godt eller skidt det skulle gå, vil vi kontinuerligt anvende 25 kr. som indsats. Vi stopper helt, hvis beholdningen skulle løbe tør. 

Ulempen ved fast indsatsstrategi er, at de ikke tager hensyn til hvor meget vi taber eller vinder i perioden. Ligegyldig hvor stor succes vi har, vil indsatsen altid være den samme. Så hvis vi taber en sjat i starten, vil indsatsen automatisk udgøre en større procentsats af den samlede totale beholdning. Omvendt, hvis vi vinder, vil indsatsen udgøre en mindre procentdel af indsatsen.

2. Variabel indsatsstrategi

Variabel indsatsstrategi er mere komplekse end fast indsatsstrategi. Vores indsats er også baseret procentvis ud fra vores totale beholdning, men indsatsen afhænger af, hvor trygge vi er omkring væddemåls chancer for succes. En fingerregel er, at indsatsen er 1% af den totale beholdning på væddemål med lav tillid, 5% på væddemål med middel tillid og 10% på væddemål med stor tillid.

Med sådan en plan, hvor man er afhængig af det potentielle afkast, er målet at vinde det stort set samme beløb hver gang. Beløbene skal være en fast procentdel af vores bankroll, for at sikre os, at vi ikke spiller for meget i forhold til, hvor meget vi skal satse på. Det nøjagtige beløb, der bliver brugt som indsats, afhænger af oddsene. Højere odds betyder lavere indsatser, mens lavere odds betyder højere indsatser.

Eksempel 1: Variabel indsatsstrategi 

Med et månedligt budget på 1000 kr. ønsker du at benytte variabel indsatsstrategi, hvor dine indsatser afhænger af din tillid til væddemålets succes. Er oddset højt, og tilliden dermed lav, spilles 1% af din bankroll, altså 10 kroner. Besidder du derimod en middel tillid til væddemålet, er indsatsen måske 3-5%, altså 30-50 kr., mens indsatsen er 100 kr. - altså 10% af den samlede bankroll - hvis du har stor tillid til væddemålet.

Denne strategi er bestemt mere kompleks end fast indsatsstrategi, men med det rette mindset kan de nemt blive overholdt. Vi anbefaler dog ikke nybegyndere at kaste sig ud i denne strategi, da der ikke er behov for at komplicere ting på denne måde. Vi vil til hver en tid anbefale, at man starter med den faste indsatsstrategi.

 

Hvorfor er Bankroll Management så vigtigt?

Hvis du sidder med en undren over, hvorfor bankroll management er så vigtigt, er svaret egentlig meget enkelt. Det hjælper dig med at spille ansvarligt. Hvis faserne beskrevet for oven bliver anvendt korrekt, sikrer det dig at spille indenfor dine grænser og dermed ikke at tabe penge, som du ikke har råd til at tabe.

Alene dette gør bankroll management ekstremt vigtigt, da ingen bør gamble med penge, som skal bruges til at betale regninger og andre leveomkostninger.

Der er dog også andre fordele ved benyttelsen af bank roll management, som er listet op forneden.

1. Undgå at jagte tab

Alle spillere, gode som dårlige, render før eller siden ind i en dårlig stime. Der vil være tidspunkter, hvor intet går som forventet, og du bare føler du poster penge for sjov ind i bettingfirmaets egenkapital. Når det sker, virker lysten til at jagte de tabte penge umådeligt stort. Derved mister folk kontrollen, og øger deres indsatser i håbet om at vinde det forsømte tilbage.

Man kan være heldig, men i de fleste tilfælde ender det skidt. Ved at anvende bankroll management, og anvende et fast sæt af regler om, hvor meget du skal satse, modstår du fristelsen til at miste kontrollen.

2. Undgå at blive overmodig

Et lignende princip gælder, når det omvendt går godt. Disse perioder sker også for alle, og man kan nemt blive revet med af den gode stime, der blot virker endeløs. Gode stimer er noget vi alle holder af, men de kan i den grad også straffe en, hvis ikke man passer på.

Ens selvtillid øges i takt med en vindende stime, hvilket kan give en lysten til at forøge indsatsen. Det giver selvfølgelig et større afkast, hvis man skulle vinde, men overskuddet kan også lynhurtigt forsvinde, hvis man skulle tabe.

3. Beredt til negativ varians

Den tredje fordel er meget i forlængelse af den første, da den er relateret til dårlige stimer. Ved at anvende bankroll management er der nemlig kontrol og styr på indsatsen, da din indsats afspejler den procentvise størrelse af bankrollen. Skulle du være så uheldig at løbe ind i en dårlig stime fra start af, er din soliditet stærkere.

4. Fokus på gode beslutninger

God bankroll management kan gøre det økonomiske aspekt mindre relevant, hvilket hjælper dig med at træffe mere rationelle beslutninger. Selvom dette virker ulogisk, kan det være en fordel ikke at fokusere på, hvor mange penge du kan vinde eller tabe på et givent væddemål.

Hvis du istedet lægger fokus på at finde gode value bets. Et forøget fokus på hvor mange penge man kan tabe/vinde kan hurtigt få folk til at foretage valg på baggrund af forkerte grunde. Det kan være de går ned i oddsets størrelse for at tage det 'sikre valg', eller vælger at gå efter et 'long shot' i håbet om at vinde den helt store gevinst.

 

Bankroll management er altafgørende

Formålet med denne artikel er, at gøre dig opmærksom på, hvor vigtig bankroll management er. Du skal tage lidt hensyn til bankroll, når du spiller på sport, uanset om du satser alvorligt eller bare for underholdning. Hvis du ikke gør det, risikerer du at miste penge, som du ikke har råd til eller taber penge hurtigere end forventet. Du vil også mindske dine chancer for at opnå et langsigtet overskud.

Selvfølgelig er det kun det første skridt at forstå vigtigheden af ​​bankroll management. Derfor har vi også forklaret, hvordan man styrer en bankroll. Vi har lært dig, hvad du skal gøre, og nu er det op til dig at følge vores råd. Dette er lettere sagt end gjort, fordi god bankroll management kræver stærk disciplin.

Selvdisciplin er et must

Ved hjælp af en ordentlig planlægning bør det være lettere at forblive disciplineret, men det er stadig vigtigt, at du holder fast i de relevante regler hele tiden. Hvis du følger din anvendte strategi 90% af tiden, og så mister kontrol over de øvrige 10% af tiden, er hele konceptet ligegyldigt, da de 10% kan resultere i at gøre en masse skade på din bankroll. Hvis du nogensinde har lyst til at afvige fra dit regelsæt eller strategi, skal du stoppe væddemål med det samme og tage en pause. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du vil være i stand til at være i kontrol i fremtiden, så er du måske nødt til at opgive væddemål helt.

Hvis du kan holde fast i en planlægning og udøve god bankroll management, vil din ageren indenfor væddemål på sport være langt mere underholdende. Derudover vil du øge dine chancer for at gøre skabe et langsigtet overskud markant. Ved kun at benytte en procentdel af din totalbeholdning, som indsats, vil du også undgå at gøre hensynsløse indsatser for at jage tab og modstå fristelsen til at øge indsatsen, når tingene går godt. Som du nok har forstået nu, er bankroll management ikke kun vigtigt. Det er vitalt.

 

Start din nye bankroll med en betting bonus

Det hele handler om units og bankroll management, når du better, og det hele starter som nævnt med at fastsætte et budget. Så hvorfor ikke udnytte en af Danmarks mange bookmakeres tilbud om en betting bonus, når du indbetaler første gang?

På den måde får du typisk dobbelt op på dit første indskud, alt efter hvilken betting bonus du vælger naturligvis, men det kan altså give dig f.eks. 2000 kr. at spille for med en indbetaling på 1000 kr.

Herefter skal bonussen spilles fri efter gældende regler og vilkår for tilbuddet, som du kan læse mere om hos bookmakerne.