AS Roma vs Feyenoord Rotterdam

24. maj 2022

Roma - Feyenoord optakt: Spilforslag til Europa Conference League finalen

Den første Europa Conference League finale i historien står mellem AS Roma og Feyenoord onsdag d. 25. maj kl. 21:00 på Arena Kombëtare i Tirana, Albanien. Se Roma vs Feyenoord optakt med spilforslag til odds på finalen i Conference League her!

Enten italienske Roma eller hollandske Feyenoord skriver sig ind i fodboldhistorien onsdag aften som de første vindere af UEFA Europa Conference League.

Det bliver altså en historisk finale som udspilles i den albanske hovedstad Tirana, hvor der forventes proppet til bristepunktet med et forholdsvist beskedent tilskuertal omkring de 20.000. Begge klubber blev kun tildelt sølle 4000 billetter til finalen af UEFA. Selv om rammerne næppe bliver lige så festlige som i Europa League finalen i sidste uge mellem Frankfurt og Rangers, kan der alligevel vente os en dramatisk og intens affære i Tirana.

Roma har aldrig vundet en UEFA turnering, men har spillet i to finaler. I 1983/84 Mesterholdenes Europa Cup, hvor de tabte i straffe til Liverpool på deres egen hjemmebane i Rom, og igen i 1990/91 UEFA Cup, hvor de tabte finalerne til Inter med 2-1 samlet. Det hører med til historien om AS Roma, at de vandt forløberen til UEFA Cup tilbage i 1960/61 med en 4-2 sejr over Birmingham City i dét der hed Inter-Cities Fairs Cup, eller på dansk "Messeby-turneringen". Den turnering var dog ikke under UEFA.

Feyenoord deltager for fjerde gang i en finale under UEFA. I 1970 vandt Feyenoord Mesterholdens Europa Cup med en 2-1 sejr over Celtic i forlænget spilletid på San Siro i Milano. I 1974 vandt de igen i UEFA Cup-finalerne med 4-2 samlet over Tottenham, med 2-2 på White Hart Lane i London og 2-0 på De Kuip i Rotterdam.

Senest var Feyenoord i en finale i UEFA Cup i 2002, hvor de havde fornøjelsen af Dortmund hjemme på De Kuip. Her sejrede Feyenoord med 3-2 foran flere end 48.000 tilskuere. Pierre van Hooijdonk lavede to mål, mens danske Jon Dahl Tomasson scorede det tredje for De club aan de Maas

Feyenoord har altså en god finale-statistik i Europa med tre sejre i tre forsøg, mens Roma endnu ikke har løftet et UEFA trofæ. Hos bet365 er Roma favoritter til at løfte trofæet denne gang. Lige nu er der odds 1.61 på Roma mod odds 2.20 på Feyenoord til at blive de første vindere af Conference League nogensinde.

Spil hos bet365*

Roma - Feyenoord
Kampstart:
Onsdag d. 25. maj kl 21:00
TV:
TV2 Sport X
Dommer:
Istvan Kovacs (Rumænien)
Karantæne:
Ingen
Odds
Betting Partner: bet365.dk
1 X 2
2.30 3.40 3.10
Vinder trofæet
1.61 - 2.20
Over/Under 2,5 mål
1.95 - 1.85
Spil hos bet365*

 

Odds: Roma vs Feyenoord spilforslag

Det ligner på mange måder en tæt og jævnbyrdig affære i årets Conference League finale. Formen på dagen bliver afgørende her, for ikke meget skiller de to hold af, når det kommer til kvalitet på banen.

Roma har haft et par svipsere mod Bodø/Glimt på vejen til finalen, men har ellers generelt været stærke i Conference League og slog altså Leicester City ud i semifinalerne. Feyenoord bør dog kunne matche romerne og har bestemt chancen for at snuppe trofæet. De har scoret hele 28 mål i deres 11 seneste kampe i denne turnering, men de har også lukket 15 ind i de kampe.

Det er en ekstremt svær finale at spå om, hvilket jo kun gør begivenheden endnu mere spændende. Vi føler den kan tippe begge veje, men har alligevel mest fidus til hollænderne. Det er også her den bedste value ligger, da der er 2.20 på Feyenoord til at løfte trofæet, mod kun odds 1.61 på Roma. 

Derfor forsøger vi os med et spilforslag på Feyenoord til at vinde trofæet til odds 2.20 hos bet365. Samtidig prøver vi med et spil på Cyriel Dessers, Conference Leagues topscorer med 10 mål, til at score når som helst i finalen (i ordinær spilletid). Cyriel Dessers til at score i kampen giver odds 3.10.

Spil hos bet365*

Associazione Sportiva Roma

Seneste fem kampe
Dato Kamp Resultat
1/5 Roma - Bologna 0-0
5/5 Roma - Leicester 1-0
9/5 Fiorentina - Roma 2-0
14/5 Roma - Venezia 1-1
20/5 Torino - Roma 0-3

AS Roma er en storklub i Italien med tre mesterskaber, ni Coppa Italia-triumfer og to gange vindere af Supercoppa Italiana. Men romerne har også ry for at være de evige to'ere. Selv om de har vundet tre mesterskaber i Italien gennem tiderne, har de hele 14 gange præsteret at blive nr. 2 i Serie A. Det er kun to andenpladser færre end Milano-klubberne Inter og AC Milan, som til gengæld begge har vundet hele 19 mesterskaber.

Også i Europa har Roma flere gange trukket det korteste strå i en kamp om et trofæ. Roma vandt godt nok den for længst nedlagte "Messeby-turnering", Inter-Cities Fairs Cup, tilbage i 1961, men i de to store UEFA-finaler mod Liverpool i Mesterholdenes Europa Cup i 1984 og mod Inter i UEFA Cuppen i 1991 måtte Roma også nøjes med andenpladser.

Selv om Conference League kun har status som den lille af de tre europæiske turneringer, er der ingen tvivl om, at I Giallorossi vil skrive et stort kapitel i klubbens snart 100 år lange historie med en sejr i Tirana.

Det er dog også "kun" trofæet, som er på spil for Roma. Vinderne af Conference League booker nemlig en billet til næste års Europa League, men Roma sikrede allerede den plads i weekenden med en 3-0 sejr på udebane over Torino på to mål af Tammy Abraham og et straffe af Lorenzo Pellegrini. Dermed var sjettepladsen i Serie A nemlig en realitet, og Roma er nu sikre på en plads i Europa League i næste sæson.

Skulle AS Rome ende som vindere af Conference League i år, vil det være det første trofæ for romerne siden en Coppa Italia triumf i 2007/08, hvor de vandt den italienske pokalturnering for andet år i træk. Det seneste mesterskab kom i hus i 2000/01 under Fabio Capello, og derudover har de Supercoppa Italiana-triumfer i 2001 og 2007 som deres eneste trofæer på denne side af årtusindeskiftet.

Roma indtager før Conference League finalen en 12. plads på UEFAs rangliste.

Romas vej til Conference League finalen

Selv om sæsonen i Italien har budt på en lidt skuffende sjetteplads og et exit i kvartfinalen i Coppa Italia, står I Giallorossi altså nu her i Conference League finalen mod Feyenoord og med chancen for at hæve et historisk trofæ.

Vejen hertil har været forholdsvist smertefri for José Mourinhos mandskab, selv om de undervejs led et chokerende 6-1 nederlag lidt nord for polarcirklen mod Bodø/Glimt.

De startede den europæiske kampagne med en samlet 5-1 sejr over Trabzonspor i Playoff-runden til Conference League. Herefter var Roma i Gruppe C med Zorya, CSKA Sofia og Bodø/Glimte, hvor kun nordmændene præsterede at tage point fra Roma med en 6-1 sejr i Norge og 2-2 på Olimpico. Det blev dog til fire sejre mod Zorya og CSKA Sofia, og dermed kunne Roma booke billet til 1/8-finalerne som gruppevindere.

I 1/8-finalerne slog de hollandske Vitesse med 3-1 samlet. I kvartfinalerne stod de igen overfor Bodø/Glimt, og selv om Roma igen tabte oppe ved polarcirklen i den første kamp med 2-1, gjorde de arbejde sikkert færdigt i returkampen i Rom med en 4-0 sejr.

I semifinalen var Roma oppe mod den på papiret sværeste udfordring på vejen til Conference League finalen i form af engelske Leicester City. I den første kamp på King Power Stadium tog Roma en 1-0 føring ved anfører Lorenzo Pellegrini, men et selvmål af Gianluca Mancini bragte balance i regnskabet før returkampen i Rom. Her stod Tammy Abraham for kampens eneste mål i en 1-0 sejr til Roma, som dermed var finaleklar.

José Mourinho fører romerne ind til finalen i Tirana, og den rutinerede cheftræner har chancen for at vinde sit fjerde europæiske trofæ med fire forskellige klubber. Først vandt han Pokalvindernes Europa Cup i 1997 som assistent for Bobby Robson i Barcelona, og siden har han vundet både Champions League (med Porto og Inter) og UEFA Cup/Europa League (med Porto og Manchester United).

Nu har The Special One altså chancen for at blive den første manager til at vinde Conference League trofæet i historien.

Roma holdnyt

Roma må sandsynligvis stadig undvære Henrikh Mkhitaryan med en skade, men Nicolo Zaniolo er på vippen til at blive klar igen for Roma og kan måske få en plads i startopstillingen i Tirana på bekostning af Eldor Shomurodov. Her forventes han i så fald at danne spydspids i angrebet sammen med Tammy Abraham, som har været målvarm med 26 scoringer i 51 kampe i sæsonen.

Også Leonardo Spinazzola, som blev skadet for Italien under EM 2020, er omsider tilbage for Roma, hvor han fik 81 minutter i 3-0 sejren sidst mod Torino. 

Mulig opstilling: Patricio; Mancini, Smalling, Ibanez; Karsdorp, Cristante, Oliveira, Zalewski; Pellegrini, Zaniolo; Abraham

Spil hos bet365*

Feyenoord Rotterdam

Seneste fem kampe
Dato Kamp Resultat
1/5 Fortuna Sittard - Feyenoord 1-3
5/5 Marseille - Feyenoord 0-0
8/5 Feyenoord - PSV 2-2
11/5 Go Ahead Eagles - Feyenoord 0-1
15/5 Feyenoord - Twente 1-2

Som en af de tre store i hollandsk fodbold, har Feyenoord gennem tiderne vundet masser af trofæer hjemme i Tulipanlandet. Helt præcist er det blevet til 15 mesterskaber og i øvrigt 21 andenpladser. Det gør dem til det tredjemest vindende hold i Æresdivisionen efter Ajax og PSV.

Det er dog kun lykkedes Feyenoord at vinde ét hollandsk mesterskab på denne side af årtusindeskiftet. Det kom i 2016/17, hvor Nicolai Jørgensen bombede hele 21 gange for klubben, og dermed skød sig til tops på topscorerlisten i guldsæsonen.

Også i denne sæson har Feyenoord måtte tage til takke med en tredjeplads efter Ajax og PSV. Det er dog nok til at sikre De club aan de Maas en plads i næste års Europa League, uanset om de vinder denne Conference League finale eller ej. 

I Europa har Feyenoord tidligere vundet tre store trofæer. Det første kom i hus i 1969/70 i Mesterholdenes Europa Cup, hvor Feyenoord slog skotske Celtic med 2-1 i finalen. Siden har Rotterdam-klubben vundet UEFA Cuppen to gange, nemlig i 1973/74 og senest i 2001/02.

Det er altså en klub med en stor historie i Europa, og som i øvrigt indtaget en 42. plads på UEFAs rangliste pr. 12. maj 2022.

I spidsen for Feyenoord står i øvrigt cheftræner Arne Slot. Den kun 43-årige træner tog over for den mere erfarne Dick Advocaat fra starten af denne sæson, hvor opgaven var at bygge et nyt hold med en genkendelig spillestil efter en skuffende sæson i fjor, hvor Feyenoord kun blev nr. 5 i Æresdivisionen og med nød og næppe kvalificerede sig til kvalifikationen til Conference League. 

Feyenoords vej til Conference League finalen

Feyenoords vej til finalen i Conference League har været en smule længere end romernes. Feyenoord startede nemlig deres europæiske kampagne i denne sæson allerede i 2. kvalifikationsrunde i Conference League, hvor Drita fra Kosovo blev besejret med samlet 3-2. 

I 3. kvalifikationsrunde gik det mere overbevisende med 6-0 samlet over Luzern fra Schweiz, inden svenske Elfsborg blev slået i playoff-runden med 6-3 samlet. Her banede Feyenoord vejen for den samlede sejr med 5-0 hjemme på De Kuip, mens returkampen i Sverige blev tabt 1-3. 

I Conference League gruppespillet var Feyenoord uovervindelige. Det blev til V4-U2-T0 og en 11-6 målscore i de seks kampe mod Slavia Prag, Union Berlin og Maccabi Haifa, hvorfor Feyenoord kunne kalde sig vindere af Gruppe E.

Med en puljsesejr sad Feyenoord over i knockout-runden og strøg direkte ind i 1/8-finalerne mod Partizan Beograd. Her sejrede Feyenoord med 8-3 samlet med 5-2 i Serbien og 3-1 i Rotterdam.

I kvartfinalen mod Slavia Prag var det igen målrige kampe med 3-3 i Rotterdam og 3-1 i Prag.

I semifinalerne mod Marseille sejrede Feyenoord med 3-2 hjemme på De Kuip i en underholdende forestilling, mens returkampen på Velodrome i Marseille sluttede uden scoringer.

Feyenoord holdnyt

Hos Feyenoord er Genk-lejesvenden Cyriel Dessers kørt i stilling til at starte i front. Dessers er også topscorer i Conference League med 10 mål i turneringen, og han scorede to i semifinalen mod Marseille.

Umiddelbart er målmand Justin Bjilow den eneste sikre skade, da han har været uden siden marts. Ofir Marciano forventes derfor fortsat at vogte stængerne for Arne Slots mandskab.

Tyrell Malacia, Reiss Nelson og Gernot Trauner er tvivlsomme, men alle tre forventes i skrivende stund at blive klar til finalen i morgen.

Mulig opstilling: Marciano; Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Kokcu; Nelson, Til, Sinisterra; Dessers

Spil hos bet365*