FA Cup Historien: Verdens ældste pokalturnering i fodbold

FA Cup Historien: Verdens ældste pokalturnering i fodbold

Den engelske FA Cup har en lang og traditionsrig historie, som daterer helt tilbage til 1871. Læs om FA Cuppens historie og pokalturneringens største vindere gennem tiderne.

FA Cuppen startede helt tilbage i 1871, hvilket gør det til verdens ældste pokalturnering. Turneringen har også en høj status hos engelske fodboldfans, hvilket gør at alle klubberne tager turneringen 100% seriøst hver sæson, i modsætning til f.eks. "den lille pokalturnering" i England - Liga Cuppen - som ofte ser Premier League-managers eksperimentere med startopstillingerne. Dét sker meget sjældent i FA Cuppen.

FA Cuppen er uden sammenligning verdens mest prestigefyldte nationale pokalturnering, og lande som Italien, Spanien, Frankrig og Tyskland kan kun se misundeligt til, hvis de havde forhåbninger om at skabe en national pokalturnering med samme prestige som englændernes elskede FA Cup.

Men hvad er det, der gør FA Cuppen så speciel, og hvordan startede det hele?

Læs også: Odds på FA Cuppen hos bookmakerne

 

12 hold stillede til FA Cuppens start

Turneringen blev startet, da man ønskede at lave en turnering for alle de hold, der var en del af den engelske fodboldforening. Dengang var formatet naturligvis en smule anderledes, mens deltagerne var hold som Maidenhead FC og de senere mestre fra Wanderers FC.

Blot 15 hold var tilmeldt turneringen, men da tre af dem kort før tid trak sig, blev den første FA Cup-turnering afviklet med 12 hold.

Et af holdene, skotske Queen's Park FC, nåede endda semifinalerne uden at spille en eneste kamp. Det skyldtes, at skotterne ikke kunne blive enige med Donington School om en dato for kampen i første runde, hvilket medførte, at begge hold gik videre til næste runde. Dengang kunne turneringskomitéen nemlig lade begge hold gå videre, hvis kampen endte uafgjort, og det var netop, hvad de gjorde dér.

I kvartfinalerne var fem hold gået videre, hvilket betød, at ét af dem måtte sidde over, og Queen's Park FC nåede dermed videre til semifinalerne uden at røre bolden én eneste gang.

 

Wanderers FC blev de første FA Cup-vindere

Wanderers FC endte som bekendt med at vinde turneringen, hvilket også var tilfældet året efter, hvor der var tilmeldt 14 hold. Wanderers, der havde hjemme i London, dominerede faktisk de første mange år af turneringen, som de vandt fem gange i løbet af de første syv gange.

Wanderers' hold bestod hovedsageligt af ældre drenge fra de offentlige skoler, heriblandt Charles W. Alcock, der var en af idémændene bag turneringen.
I 1887, ni år efter klubbens sidste FA Cup-titel, måtte de dreje nøglen om på grund af mangel på spillere, og eventyret sluttede dermed for turneringens første mangeårige mestre.

I de efterfølgende årtier blev der grundlagt flere og flere klubber, som vi stadig kan se spille i dag. I slutningen af 1800-tallet dominerede Blackburn Rovers turneringen, som de vandt tre år i træk, mens hold som Aston Villa og Nottingham Forest også var med helt fremme.

Her ses Blackburn Rovers FA Cup-vinderhold fra sæsonen 1883/84 (foto: wikimedia)

 

Fra Kennington Oval til Wembley

Lokationen blev også ændret, og Kenninton Oval, der havde huset næsten samtlige af de første 20 finaler, var ikke længere det faste spillested. I de efterfølgende år overtog Crystal Palace National Sports Centre rollen, hvilket affødte den klub, vi i dag kender som Crystal Palace.

I 1922/23-sæsonen blev det dog besluttet, at finalen skulle spilles på Wembley, hvilket stadig gør sig gældende den dag i dag.

Det er dog ikke hvert år siden 1871, at turneringen har været afholdt. Fra 1915-1919 valgte man at aflyse på grund af 1. verdenskrig, mens det samme var tilfældet fra 1939-45, hvor 2. verdenskrig kom i vejen.

Her ses Kennington Oval under en Cricket-kamp i året 1891 (foto: wikimedia)

 

Hvordan ser turneringen ud i dag?

Som nævnt var der 15 hold tilmeldt den allerførste turnering, men sådan er det langt fra i dag.

Klubberne fra de fire bedste rækker (Premier League, The Championship, League One og League Two) er alle automatisk tilmeldt turneringen, mens samtlige klubber helt ned til trin fem i det engelske fodboldsystem kan deltage, hvis de opfylder nogle bestemte krav. Klubberne skal blandt andet have et passende stadion, mens de også skal have deltaget i enten FA Cuppen, FA Trophy eller FA Vase i den forrige sæson. Derudover kan walisiske hold, der spiller i de engelske rækker, også deltage.

At så mange klubber kan få lov til at være med, ses også tydeligt på antallet af deltagere, der hele tiden stiger. Fra 15 hold i den første turnering var der i sæsonen 2017/18 736 klubber med i FA Cuppen, hvilket vidner om en turnering, der er umådelig populær.

De mange deltagere betyder også, at Premier League-klubberne først indtræder i turneringen i 3. runde, og de helt små hold må derfor ofte se langt efter et møde med de store drenge. Efter 5. runde venter kvartfinalerne, hvorefter vinderne af disse får muligheden for at spille semifinalerne på Wembley, hvor finalen naturligvis også spilles.

Vinderen af FA Cuppen kvalificerer sig til Europa League i den efterfølgende sæson, men hvilke hold har egentlig snuppet trofæet flest gange, og hvilke hold har overrasket alt og alle?

 

FA Cuppens store overraskelser og vindere

Hull City var tæt på at skabe en FA Cup-overraskelse i 2014. (foto: wikimedia)

I England deltager Premier League-klubberne i to pokalturneringer - FA Cuppen og Liga Cuppen. Der er dog ingen tvivl om, at klubberne har mest fokus på FA Cuppen, der er langt mere prestigefyldt, mens Liga Cuppen ofte bruges til at give reserverne chancen.

De seneste mange år har topholdene i Premier League da også domineret FA Cuppen. Siden 1995/96-sæsonen er det blot sket to gange, at et hold uden for dét der betragtes som The Big Six har vundet turneringen, hvilket også vidner om den seriøsitet Premier League-topholdene lægger for dagen i denne turnering.

Top 6 i Premier League dominerer FA Cuppen

De to vindere udenfor Premier Leagues Top 6 var lidt pudsigt Portsmouth og Wigan, som begge har været i frit fald lige siden.

Pompey vandt turneringen i 2008 efter en finalesejr over Cardiff, hvorefter de to år efter rykkede ud af Premier League og havnede i et dybt hul med store økonomiske problemer. Det lykkedes dog Portsmouth at spille sig i FA Cup finalen igen to år senere, hvor de dog tabte til Chelsea. 

Fem år efter Portsmouths triumf var det så Wigans tur til at narre alt og alle, da de besejrede Manchester City i finalen. Ingen havde troet, at The Latics ville vinde, men på et mål af Ben Watson dybt inde i overtiden skete miraklet, og Wigan bookede dermed også en billet til Europa League.

I ligaen endte sæsonen dog som en fiasko for klubben, der endte med at rykke ned, hvilket betød, at de deltog i Europa League, mens de spillede i The Championship.

At Portsmouth og Wigan kunne gå hele vejen, er netop grunden til, at FA Cuppen er så magisk, og i de senere år er flere små hold nået hele vejen til finalen. I 2014 var Hull tæt på at snyde Arsenal i finalen, mens Aston Villa og Crystal Palace tabte de efterfølgende to finaler til henholdsvis Arsenal og Manchester United.

 

FA Cup-vindere og finaler i historien

Arsenal og Manchester United er de to mest vindende klubber i FA Cup-regi. Arsenal har vundet 14 FA Cup-titler i 21 finaler, mens Manchester United har vundet 12 i 20 finaler.

På de efterfølgende pladser finder vi Chelsea og Tottenham, som hver har vundet otte FA Cups, men Chelsea har brugt 14 finaler på at vinde deres otte trofæer, mens Spurs har vundet otte af de ni finaler, de har stået i. Tottenham har altså en imponerende finalestatistik i FA Cuppen.

En imponerende finalestatistik har Leicester City ikke. De har nemlig stået i fire finaler uden at vinde en eneste. Det gør dem til holdet med flest FA Cup finaler uden at vinde trofæet.

Liverpool og Aston Villa har også stolte traditioner i FA Cuppen med syv titler hver, mens Manchester City, Newcastle og Blackburn Rovers alle har vundet seks. Blackburn vandt dog deres seneste trofæ helt tilbage i 1928 og tabte deres seneste finale i 1960.

Slutteligt er det også værd at nævne walisiske Cardiff City, som er det eneste hold udenfor Englands grænser som har vundet FA Cuppen. Cardiff vandt tilbage i 1927, hvor de i øvrigt slog Arsenal i The Gunners' første FA Cup finale i historien. Også skotske Queen's Park - ikke at forveksle med London-klubben Queens Park Rangers - har stået i to finaler, men dog uden at vinde.

Manchester City har leveret den største finalesejr i FA Cup historien. Den kom da The Citizens slog Watford med hele 6-0 i 2018/19.

Se alle vindere og finaler i FA Cup historien herunder:

Alle FA Cup Finaler og Vindere
Årstal Finale Stadion / Tilskuere
1871/72 Wanderers - Royal Engineers
1-0
Kennington Oval
2000
1872/73 Wanderers - Oxford University
2-0
Lillie Bridge
3000
1873/74 Oxford University - Royal Engineers
2-0
Kennington Oval
2000
1874/75 Royal Engineers - Old Etonians
1. kamp: 1-1 (inkl. forlænget)
Omkamp: 2-0
Kennington Oval
2000 & 3000
1875/76 Wanderers - Old Etonians
1. kamp: 1-1 (inkl. forlænget)
Omkamp: 3-0
Kennington Oval
3500 & 1500
1876/77 Wanderers - Oxford University
2-1 (inkl. forlænget)
Kennington Oval
3000
1877/78 Wanderers - Royal Engineers
3-1
Kennington Oval
4500
1878/79 Old Etonians - Clapham Rovers
1-0
Kennington Oval
5000
1879/80 Clapham Rovers - Oxford University
1-0
Kennington Oval
6000
1880/81 Old Carthusians - Old Etonians
3-0
Kennington Oval
4000
1881/82 Old Etonians - Blackburn Rovers
1-0
Kennington Oval
6500
1882/83 Blackburn Olympic - Old Etonians
2-1 (inkl. forlænget)
Kennington Oval
8000
1883/84 Blackburn Rovers - Queen's Park (Skotland)
2-1
Kennington Oval
4000
1884/85 Blackburn Rovers - Queen's Park (Skotland)
2-0
Kennington Oval
12.500
1885/86 Blackburn Rovers - West Bromwich Albion
1. kamp: 0-0
Omkamp: 2-0
Kennington Oval
15.000
Racecourse Ground
12.000
1886/87 Aston Villa - West Bromwich Albion
2-0
Kennington Oval
15.500
1887/88 West Bromwich Albion - Preston North End
2-1
Kennington Oval
19.000
1888/89 Preston North End - Wolverhampton W. Kennington Oval
22.000
1889/90 Blackburn Rovers - The Wednesday
6-1
Kennington Oval
20.000
1890/91 Blackburn Rovers - Notts County
3-1
Kennington Oval
23.000
1891/92 West Bromwich Albion - Aston Villa
3-0
Kennington Oval
32.810
1892/93 Wolverhampton W. - Everton
1-0
Fallowfield Stadium
45.000
1893/94 Notts County - Bolton Wanderers
4-1
Goodison Park
37.000
1894/95 Aston Villa - West Bromwich Albion
1-0
Crystal Palace
42.560
1895/96 The Wednesday - Wolverhampton W.
2-1
Crystal Palace
48.836
1896/97 Aston Villa - Everton
3-2
Crystal Palace
65.891
1897/98 Nottingham Forest - Derby County
3-1
Crystal Palace
62.017
1898/99 Sheffield United - Derby County
4-1
Crystal Palace
73.833
1899/00 Bury - Southampton
4-0
Crystal Palace
68.945
1900/01 Tottenham - Sheffield United
1. kamp: 2-2
Omkamp: 3-1
Crystal Palace
110.820
Burnden Park
20.470
1901/02 Sheffield United - Southampton
1. kamp: 1-1
Omkamp: 2-1
Crystal Palace
76.914 & 33.068
1902/03 Bury - Derby County
6-0
Crystal Palace
63.102
1903/04 Manchester City - Bolton Wanderers
1-0
Crystal Palace
61.374
1904/05 Aston Villa - Newcastle United
2-0
Crystal Palace
101.117
1905/06 Everton - Newcastle United
1-0
Crystal Palace
75.609
1906/07 The Wednesday - Everton
2-1
Crystal Palace
84.594
1907/08 Wolverhampton W. - Newcastle United
3-1
Crystal Palace
74.697
1908/09 Manchester United - Bristol City
1-0
Crystal Palace
71.401
1909/10 Newcastle United - Barnsley
1. kamp: 1-1
Omkamp: 2-0
Crystal Palace
77.747
Goodison Park
69.000
1910/11 Bradford City - Newcastle United
1: kamp: 0-0
Omkamp: 1-0
Crystal Palace
69.068
Old Trafford
58.000
1911/12 Barnsley - West Bromwich Albion
1. kamp: 0-0
Omkamp: 1-0 (inkl. forlænget)
Crystal Palace
54.556
Bramall Lane
38.555
1912/13 Aston Villa - Sunderland
1-0
Crystal Palace
121.919
1913/14 Burnley - Liverpool
1-0
Crystal Palace
72.778
1914/15 Sheffield United - Chelsea
3-0
Old Trafford
49.557
1. Verdenskrig
1919/20 Aston Villa - Huddersfield Town
1-0 (inkl. forlænget)
Stamford Bridge
50.018
1920/21 Tottenham - Wolverhampton W.
1-0
Stamford Bridge
72.805
1921/22 Huddersfield Town - Preston North End
1-0
Stamford Bridge
53.000
1922/23 Bolton Wanderers - West Ham
2-0
Wembley
126.047 (1)
1923/24 Newcastle United - Aston Villa
2-0
Wembley
91.695
1924/25 Sheffield United - Cardiff City
1-0
Wembley
91.763
1925/26 Bolton Wanderers - Manchester City
1-0
Wembley
91.447
1926/27 Cardiff City - Arsenal
1-0
Wembley
91.206
1927/28 Blackburn Rovers - Huddersfield Town
3-1
Wembley
92.041
1928/29 Bolton Wanderers - Portsmouth
2-0
Wembley
92.576
1929/30 Arsenal - Huddersfield Town
2-0
Wembley
92.488
1930/31 West Bromwich Albion - Birmingham
2-1
Wembley
92.406
1931/32 Newcastle United - Arsenal
2-1
Wembley
92.298
1932/33 Everton - Manchester City
3-0
Wembley
92.950
1933/34 Manchester City - Portsmouth
2-1
Wembley
93.258
1934/35 Sheffield Wednesday - West Bromwich Albion
4-2
Wembley
93.204
1935/36 Arsenal - Sheffield United
1-0
Wembley
93.384
1936/37 Sunderland - Preston North End
3-1
Wembley
93.495
1937/38 Preston North End - Huddersfield Town
1-0 (inkl. forlænget)
Wembley
93.497
1938/39 Portsmouth - Wolverhampton W.
4-1
Wembley
99.370
2. Verdenskrig
1945/46 Derby County - Charlton
4-1 (inkl. forlænget)
Wembley
98.000
1946/47 Charlton - Burnley
1-0 (inkl. forlænget)
Wembley
99.000
1947/48 Manchester United - Blackpool
4-2
Wembley
99.000
1948/49 Wolverhampton W. - Leicester City
3-1
Wembley
99.500
1949/50 Arsenal - Liverpool
2-0
Wembley
100.000
1950/51 Newcastle United - Blackpool
2-0
Wembley
100.000
1951/52 Newcastle United - Arsenal
1-0
Wembley
100.000
1952/53 Blackpool - Bolton Wanderers
4-3
Wembley
100.000
1953/54 West Bromwich Albion - Preston North End
3-2
Wembley
100.000
1954/55 Newcastle United - Manchester City
3-1
Wembley
100.000
1955/56 Manchester City - Birmingham City
3-1
Wembley
100.000
1956/57 Aston Villa - Manchester United
2-1
Wembley
100.000
1957/58 Bolton Wanderers - Manchester United
2-0
Wembley
100.000
1958/59 Nottingham Forest - Luton Town
2-1
Wembley
100.000
1959/60 Wolverhampton W. - Blackburn Rovers
3-0
Wembley
100.000
1960/61 Tottenham - Leicester City
2-0
Wembley
100.000
1961/62 Tottenham - Burnley
3-1
Wembley
100.000
1962/63 Manchester United - Leicester City
3-1
Wembley
100.000
1963/64 West Ham - Preston North End
3-2
Wembley
100.000
1964/65 Liverpool - Leeds
2-1 (inkl. forlænget)
Wembley
100.000
1965/66 Everton - Sheffield Wednesday
3-2
Wembley
100.000
1966/67 Tottenham - Chelsea
2-1
Wembley
100.000
1967/68 West Bromwich Albion - Everton
1-0 (inkl. forlænget)
Wembley
100.000
1968/69 Manchester City - Leicester City
1-0
Wembley
100.000
1969/70 Chelsea - Leeds
1. kamp: 2-2 (inkl. forlænget)
Omkamp: 2-1 (inkl. forlænget)
Wembley
100.000
Old Trafford
62.078
1970/71 Arsenal - Liverpool
2-1 (inkl. forlænget)
Wembley
100.000
1971/72 Leeds - Arsenal
1-0
Wembley
100.000
1972/73 Sunderland - Leeds
1-0
Wembley
100.000
1973/74 Liverpool - Newcastle United
3-0
Wembley
100.000
1974/75 West Ham - Fulham
2-0
Wembley
100.000
1975/76 Southampton - Manchester United
1-0
Wembley
100.000
1976/77 Manchester United - Liverpool
2-1
Wembley
100.000
1977/78 Ipswich - Arsenal
1-0
Wembley
100.000
1978/79 Arsenal - Manchester United
3-2
Wembley
100.000
1979/80 West Ham - Arsenal
1-0
Wembley
100.000
1980/81 Tottenham - Manchester City
1. kamp: 1-1 (inkl. forlænget)
Omkamp: 3-2
Wembley
100.000 & 92.000
1981/82 Tottenham - Queens Park Rangers
1. kamp: 1-1 (inkl. forlænget)
Omkamp: 1-0
Wembley
100.000 & 90.000
1982/83 Manchester United - Brighton & Hove Albion
1. kamp: 2-2 (inkl. forlænget)
Omkamp: 4-0
Wembley
100.000 & 100.000
1983/84 Everton - Watford
2-0
Wembley
100.000
1984/85 Manchester United - Everton
1-0 (inkl. forlænget)
Wembley
100.000
1985/86 Liverpool - Everton
3-1
Wembley
98.000
1986/87 Coventry City - Tottenham
3-2 (inkl. forlænget)
Wembley
98.000
1987/88 Wimbledon - Liverpool
1-0
Wembley
98.203
1988/89 Liverpool - Everton
3-2 (inkl. forlænget)
Wembley
82.500
1989/90 Manchester United - Crystal Palace
1. kamp: 3-3 (inkl. forlænget)
Omkamp: 1-0
Wembley
80.000 & 80.000
1990/91 Tottenham - Nottingham Forest
2-1 (inkl. forlænget)
Wembley
80.000
1991/92 Liverpool - Sunderland
2-0
Wembley
80.000
1992/93 Arsenal - Sheffield Wednesday
1. kamp: 1-1 (inkl. forlænget)
Omkamp: 2-1 (inkl. forlænget)
Wembley
79.347 & 62.267
1993/94 Manchester United - Chelsea
4-0
Wembley
79.634
1994/95 Everton - Manchester United
1-0
Wembley
79.592
1995/96 Manchester United - Liverpool
1-0
Wembley
79.007
1996/97 Chelsea - Middlesbrough
2-0
Wembley
79.160
1997/98 Arsenal - Newcastle United
2-0
Wembley
79.183
1998/99 Manchester United - Newcastle
2-0
Wembley
79.101
1999/00 Chelsea - Aston Villa
1-0
Wembley
78.217
2000/01 Liverpool - Arsenal
2-1
Millennium Stadium
72.500 (2)
2001/02 Arsenal - Chelsea
2-0
Millennium Stadium
73.963 (2)
2002/03 Arsenal - Southampton
1-0
Millennium Stadium
73.726 (2)
2003/04 Manchester United - Millwall
3-0
Millennium Stadium
71.350 (2)
2004/05 Arsenal - Manchester United
0-0 (inkl. forlænget)
5-4 i straffe
Millennium Stadium
71.876 (2)
2005/06 Liverpool - West Ham
3-3 (inkl. forlænget)
3-1 i straffe
Millennium Stadium
71.140 (2)
2006/07 Chelsea - Manchester United
1-0 (inkl. forlænget)
Wembley
89.926
2007/08 Portsmouth - Cardiff City
1-0
Wembley
89.874
2008/09 Chelsea - Everton
2-1
Wembley
89.391
2009/10 Chelsea - Portsmouth
1-0
Wembley
88.335
2010/11 Manchester City - Stoke City
1-0
Wembley
88.643
2011/12 Chelsea - Liverpool
2-1
Wembley
89.041
2012/13 Wigan Athletic - Manchester City
1-0
Wembley
86.254
2013/14 Arsenal - Hull City
3-2 (inkl. forlænget)
Wembley
89.345
2014/15 Arsenal - Aston Villa
4-0
Wembley
89.283
2015/16 Manchester United - Crystal Palace
2-1 (inkl. forlænget)
Wembley
88.619
2016/17 Arsenal - Chelsea
2-1
Wembley
89.472
2017/18 Chelsea - Manchester United
1-0
Wembley
87.647
2018/19 Manchester City - Watford
6-0
Wembley
85.854
2019/20 Arsenal - Chelsea
2-1
Wembley
0 (3)
2020/21 Leicester City - Chelsea
1-0
Wembley
21.000 (4)
2021/22 Liverpool - Chelsea
0-0 (inkl. forlænget)
6-5 i straffe
Wembley
84.897
1) Det officielle tilskuertal for finalen var 126.047 tilskuere, men det blev anslået at mellem 150.000 og 300.000 mennesker overværede finalen på Wembley.
2) FA Cup finalen blev i disse år spillet på Millennium Stadium i Cardiff, Wales grundet ombygning af Wembley Stadium i London.
3) Grundet Covid-19 pandemien blev finalen dette år spillet for tomme tribuner.
4) Grundet Covid-19 restriktioner blev finalen afviklet med begrænset tilskuerkapacitet. Leicester City vandt dette år deres første FA Cup trofæ i historien.

Disse hold har vundet FA Cuppen flest gange: 

 • Arsenal - 14
 • Manchester United - 12
 • Tottenham - 8
 • Chelsea - 8
 • Liverpool - 7
 • Aston Villa - 7
 • Manchester City - 6
 • Newcastle United - 6
 • Blackburn Rovers - 6
 • Everton - 5
 • Wanderers FC - 5
 • West Bromwich Albion - 5