Superliga 2019/20: Optakt med odds og transfers før sæsonen

8. juni 2020

Før Slutspillet: Superliga statistik for Grundspillets 26 kampe

Superligaens grundspil for sæsonen 2019/20 er nu i bøgerne, og her på redaktionen elsker vi at nørde de knastørre tal fra den bedste danske fodboldrække. I denne artikel kigger vi nærmere på diverse statistikker for grundspillet i 2019/20. Det gælder både individuelle spillerstatistikker, men også holdstatistikker som hvilke hold der er bedst på dødbolde, hvem der skaber flest chancer i kampene og meget mere.

Hvis du som os er lidt af en statistik nørd, så følg med her, hvor vi kigger nærmere på en lang række interessante Superliga statistikker efter 26. spillerunde og før starten på slutspillet.

Mål, mål masser af mål

Den netop overståede 26. spillerunde bød på masser af mål. Faktisk i alt 26 af slagsen. Det er sammen med 14. spillerunde den næstrigeste spillerunde, når det kommer til antallet af mål fordelt på de syv Superliga-kampe. Den mest målrige spillerunde fik vi i spillerunde 16, hvor der blev scoret vanvittige 34 mål i de syv kampe - altså et snit på 4,86 mål pr. kamp. Lyngby vs OB var den mest målrige i runden med hele syv mål, da Lyngby besejrede Striberne fra Fyn med 4-3. Også i AGF - SønderjyskE og Randers - AaB var der målfest med hhv. 4-2 og 3-3. Og så var det i øvrigt også spillerunden, hvor FC Midtjylland lammetævede FC København med 4-1 i Herning.

FC Midtjylland topper som bekendt tabellen, men har scoret forholdsvist få mål i de første 26 kampe. "Kun" 42 af slagsen er det blevet til. FC Nordsjælland (48), FCK og Brøndby (begge 47) og AaB (44) har alle scoret flere end topholdet, mens AGF også har scoret 42 mål.

FC Midtjylland topper dog også statistikken for flest skud på træværket, nemlig 13 forsøg på stolpen/overliggeren, hvilket er ét flere end AaB (12) og to flere end Silkeborg (11). Heldet har altså ikke været med jyderne. AGF er i øvrigt nr. fire i den statistik med 10 forsøg på træværket - samme antal som FCN. Særligt Evander (FCM) og Lucas Andersen (AaB) har været uheldige indtil nu med fire forsøg afvist af målstolperne. På tredjepladsen finder vi med tre forsøg på stolperne bl.a. FCKs Pep Biel, AGFs Mustapha Bundu samt Ronnie Schwartz og Shkodran Maholli for Silkeborg.

Hvem skaber mest og hvem er skarpest foran mål?

Når det kommer til flest skabte målchancer i en kamp, er det AaB som i 4-0 sejren hjemme over Horsens har skabt flest. Nemlig 28 afslutninger. Til gengæld er det AGF, i gårsdagens 3-2 sejr i Aalborg over netop AaB, som har haft flest forsøg indenfor målrammen i samme kamp, nemlig 11. Den deler aarhusianerne dog med FC Nordsjælland som også havde 11 afslutninger indenfor målrammen, da de lammetævede AC Horsens med 6-0 d. 19. februar i år.

I de første 26 kampe har topholdet fra FC Midtjylland dog skabt flest chancer generelt. Hele 382 gange har FCM forsøgt en afslutning mod mål, og her er det AGF som er nr. 2 med 347 afslutninger efterfulgt af FCN (338), AaB (324) og FCK (316). FCN, AaB og FCK holder en scoringsprocent pr. afslutning på 14%, mens Brøndby faktisk er ligaens mest effektive hold med en scoringsprocent på 16% (46 mål på 293 målforsøg). FCM har derimod kun en scoringsprocent på 10%*.

Silkeborg er klubben som skaber mindst. 250 målforsøg er det blevet til. Til gengæld topper de statistikken i den anden ende, hvor de har tilladt 406 målforsøg imod sig. På de parametre er det altså ikke ufortjent, at Kent Nielsens tropper indtager sidstepladsen før slutspillet. FC Midtjylland skaber som bekendt flest målforsøg, og de er også dem der har tilladt færrest imod sig. Igen er det i den målestok ikke ufortjent, at midtjyderne topper Superligaen netop nu.

FCM er også holdet med flest clean sheets. Hele 14 gange er FCM gået fra banen uden at lukke mål ind. Det er fem rene bure flere end både OB og AaB på andenpladsen med ni hver, og seks bedre end AGF med otte. Silkeborg har endnu til gode at holde et clean sheet i sæsonen.

De skarpe angribere

"Plaffeministeren" Ronnie Schwartz tørner nu ud for FC Midtjylland og er oppe på 14 sæsontræffere for SIF og FCM indtil videre. Selv om han har haft tre forsøg på træværket, er han stadig uhyggelig effektiv foran målet afslører statistikkerne. Ronnie Schwartz har således "kun" brugt 54 afslutninger mod mål (28 indenfor målrammen) på at lave sine 14 mål, hvilket giver ham en hitrate på 26%. Det gør ham til Superligaens mest effektive angriber i denne sæson.

Nummer to på listen over top-skarpe angribere er AGFs Patrick Mortensen. "Paddy" har kun haft 61 afslutninger mod mål i sæsonen, hvoraf 31 har ramt målet og hele 13 er gået i nettet. Blandt de 13 scoringer er dog også fire straffespark, hvor Mortensen indtil nu har sparket fire og scoret på dem alle.

Til sammenligning med Schwartz/Mortensen har FCMs Evander med syv Superliga-scoringer haft flest afslutninger af alle, nemlig 77 og 28 indenfor målrammen, men har kun scoret på 9% af sine forsøg. Også holdkammeraten Sory Kaba har været lidt uskarp foran kassen med en hitrate på 8% (5 mål på 62 afslutninger).

Det er selvfølgelig umuligt at tale om skarpe angribere uden at nævne Kamil Wilczek. Polakken nåede hele 17 mål (og to assists) for Brøndby inden han i vinters skiftede til tyrkisk fodbold. Han skulle altså kun bruge 18 kampe (1620 spilleminutter) for at score de 17 kasser, og han topper stadig Superligaens topscorerliste. Spørgsmålet er, om de nærmeste forfølgere - FCMs Ronnie Schwartz og AGFs Patrick Mortensen - når at vippe ham af tronen, inden sæsonen er omme.

Super Subs i København

FC København topper statistikken over mål scoret af indskiftede spillere. Hele otte gange har en indskiftet FCK-spiller scoret et mål i de første 26 kampe, hvilket er to mål flere end både Esbjerg og FC Nordsjælland som også har haft god held med deres indskiftninger i sæsonen indtil nu. Hobro er det eneste hold som endnu ikke er noteret for et mål fra en indskiftet spiller i denne sæson. 

OB er i øvrigt det hold som har brugt flest forskellige spillere i denne sæson. Hele 31 forskellige navne har OB haft på holdkortet, skarpt forfulgt af FCM med 30, Silkeborg og SønderjyskE med 29 og AC Horsens, AGF og FC Nordsjælland med 28 spillere. Hobro og AaB er de to klubber som har benyttet færrest forskellige spillere i 2019/20 indtil nu med 24 hver.

Frispark, Gule og Røde kort

Hvilket hold har begået flest frispark i én og samme kamp? Brøndby med 24 styks. Modstanderen? Det var måske ikke overraskende FCK i Parken. Nemlig da FCK vandt 2-1 over Brøndby d. 1. december 2019.

Når det kommer til frispark generelt er det Hestene fra Randers FC som dommerne flest gange har fløjtet frispark imod. Hele 324 frispark har Randers begået mod deres modstandere, men det er dog kun fire flere end både FC Midtjylland og SønderjyskE på andenpladsen med 320 frispark begået. Silkeborg er på den parameter det mest fair spillende Superliga-hold med kun 250 frispark, og man kan selvfølgelig diskutere, om Kent Nielsens mandskab spiller for fair, det lave antal point i betragtning.

FC København er holdet med flest vundne frispark. Hele 380 gange har dommerne fløjtet frispark til FCK i de første 26 kampe, og her følger AaB med 331 frispark, FC Midtjylland med 309 frispark og AGF med 306 frispark efter på de nærmeste pladser i tabellen.

Ser vi på den individuelle spillerstatistik og frispark, er det Esbjergs Yuriy Yakovenko som er Superligaens hårdeste hund i øjeblikket. På Top 10-listen over spillere med flest frispark begået i en kamp, figurerer Yakovenko hele fire gange. Flest lavede han med otte frispark i en kamp mellem Hobro og Esbjerg (1-1) d. 8. marts i år. 61 gange har Yakovenko illegalt nedlagt en modstander iflg. dommerne.

Han forfølges i statistikken af FC Midtjyllands Frank Onyeka med 57 frispark og AGFs Nicolai Poulsen med 51 frispark. AGF'eren er dog spilleren med flest advarsler i Superligaen i år med 12 styks. Hobros Edgar Babayan følger lige efter med 10 gule kort. Esbjergs Rodolph Austin er den eneste spiller som er blevet udvist mindst to gange i sæsonen.

FCKs anfører og midtbanegeneral, Zeca, er manden som får flest knubs i denne sæson. Hele 63 gange er han blevet fældet illegalt af en modstander. Frank Onyeka, som har begået næstflest frispark i sæsonen hidtil, er også manden som er blevet fældet næstflest gange (58). Han har altså en god evne til at både dele ud af og modtage knubs i kampene. Han har da også modtaget hele 9 gule kort.

Når det kommer til Gule kort pr. klub er det SønderjyskE som topper statistikken med 65 styks. I snit får Glen Ridderholms mandskab altså 2,5 gule kort pr. kamp, men til gengæld er de kun noteret for ét rødt i sæsonen. 

Oversigt over modtagne gule og røde kort pr. klub efter 26. spillerunde:

Klub Gule Røde
SønderjyskE 65 1
Esbjerg fB 60 4
Brøndby IF 57 4
Hobro IK 55 0
FC Midtjylland 54 3
AaB 51 0
AGF 51 2
FC Nordsjælland 51 4
Lyngby BK 50 0
OB 49 2
Randers FC 48 2
AC Horsens 44 4
Silkeborg IF 40 2
FC København 35 1

 

"Offsideministeren" Ronnie Schwartz

Man kan ikke pille ved "Plaffeministerens" sæson indtil videre. Ronnie Schwartz har været i særklasse i denne sæson, og vi forventer at se mere til ham i det kommende slutspil. Han er dog ikke kun helt med fremme i topscorer-tabellen. Han topper nemlig også offside-tabellen, som den spiller der har fået linjevogterne til at hæve flaget flest gange. Hele 29 gange har Ronnie Schwartz forsøgt at modtage en aflevering i en offside position. Det er fire gange flere end Michael Santos fra FCK og seks gange flere end Brøndby Simon Hedlund på de efterfølgende pladser.

Randers FC er dog det hold som samlet set har stået i offside flest gange. 68 gange er de vinket ned af linjevogterne i den optik. FCK (64), AaB (63) og Brøndby (62) følger lige efter i statistikken. AC Horsens har kun stået i offside 37 gange i sæsonen, og Lyngby kun 39 gange som holdene med færrest offside-kendelser imod sig.

 

Hobro topper straffesparks-statistikken

Hobro har kun hentet tre sejre i denne sæson, og ligger til i bunden af rækken. Men de kan ikke skyde skylden på manglende dommertække. I hvert fald ikke når det kommer til at få fløjtet straffespark i deres favør. Hele 7 gange er Hobro tildelt chancen fra 11-meter pletten, og det er flest af alle hold i Superligaens første 26 spillerunder. De har i øvrigt scoret på seks af de syv straffespark.

FC Nordsjælland, AaB og OB har fået tildelt næstflest med seks straffe hver. FCN scorede på alle seks, mens OB scorede på fem og AaB på fire. AGF og FCK har fået tildelt fem straffespark hver, og har begge scoret på alle fem.

Ser vi på straffespark begået, er FCN også højt repræsenteret. Nemlig helt i toppen med syv straffespark begået. Fem af disse er omsat til mål. Lyngby og SønderjyskE har begået næstflest med seks straffe hver, og der er scoret på alle seks mod Lyngby, mens SønderjyskE klarede frisag én gang.

Færrest straffespark har AaB, AGF, Brøndby og FCK begået med to hver. De tre førstnævnte måtte indkassere en scoring på begge straffespark imod sig, mens FCK ikke har lukket mål ind på de to straffespark Løverne har begået.

 

FCM er stadig hjørnesparks-kongerne

FC Midtjylland har længe været kendt som et hold, der satser stort på dødbolde. Specielt lange indkast og hjørnespark har længe været gode for midtjyderne. Derfor er det heller ingen overraskelse, af FCM topper tabellen over flest vundne hjørnespark indtil nu. 170 styks har FCM taget i denne sæson indtil nu, og det har kastet 7 mål af sig. Det giver en scoringsprocent på 4.1%. 

Men faktisk har både AC Horsens og Randers FC gjort det bedre på hjørne end FCM i denne sæson. Med henholdsvis 133 og 131 vundne hjørnespark, og begge med syv mål scoret derpå, holder både Horsens og Randers en flot scoringsprocent på 5.3% på hjørnespark. Samme procent har Lyngby i øvrigt. De har nemlig scoret hele fem mål på kun 95 hjørnespark, hvilket gør dem til klubben med færrest hjørnespark i sæsonen, men altså med en delt førsteplads i scoringsprocent-statistikken.

SønderjyskE er alt andet end hjørnesparks-specialister i år. Selv om Riddersholms mandskab kun er på 8. pladsen over hold som giver flest hjørnespark væk, er der scoret hele 10 gange på 128 hjørnespark mod klubben. En scoringsprocent på hele 7.8% imod. Det er altså tæt på katastrofale tal, som vidner om, at SønderjyskE har kæmpet hårdt med at forsvare sig på netop hjørnespark i år. Også AaB ser skidt ud i den statistik. På 115 hjørnespark mod nordjyderne er der scoret syv mål (6.1%). Til sammenligning har Silkeborg givet flest hjørnespark væk (181 styks), og har "kun" lukket fem mål ind på disse. En scoringsprocent på kun 2.8%.

FC Midtjylland er selvfølgelig også helt fremme, når det kommer til at forsvare sig på hjørnespark. De har givet færrest væk af alle (104) og har kun lukket ét mål ind. Dog har Esbjerg en marginalt bedre statistik på defensive hjørnespark, for de har set 135 styks imod sig, og ligeledes kun lukket et mål ind.

 

FC København har bolden mest

Vi runder denne omgang statistik-nørdning af med lidt om boldbesiddelsen i de første 26 kampe. Her er det FC København som i gennemsnit har bolden mest. Hele 60% af tiden har FCK i snit bolden i deres kampe indtil videre. FC Nordsjælland og Brøndby holder også et godt snit med 56% boldbesiddelse, mens AaB (55%), FCM (53%), OB (51%) og Silkeborg (50%) følger efter i statistikken. Særligt imponerende har Ståle Solbakkens mandskab dog været til at holde fast i kuglen, og i hele 12 af de 26 kampe har FCK haft mere end 60% af boldbesiddelsen.

Hverken FCK eller Brøndby har som de eneste spillet en kamp i denne sæson med mindre end 40% boldbesiddelse, og for FCK gælder det, at de ikke i en eneste kamp, har haft under 50% af boldbesiddelsen. Alle andre klubber har altså prøvet at være på hælene i mindst én kamp udfra de parametre.

AGF, som flot indtager tredjepladsen efter grundspillet, har kun i snit 48% af boldbesiddelsen i deres kampe. Hobro er i øvrigt mandskabet med mindst tid på bolden, da de i snit kun har bolden 42% af tiden.

* Scoringsprocent-statistikken er uden selvmål.

Kilder: Gracenote.com, Superliga.dk